hit counter joomla
181113 Kerkbalans rectanle 300x250 animatie v1

Samen Verder ontvangen via e-mail?

Meld u hier aan!

samenverder

Door u te abonneren op de digitale versie van de SV helpt u om de kosten te drukken en de bezorglast te verminderen.


anbi logo

Mano a mano: Maart 2011

foto1

foto2

foto3

foto4

foto5

foto6

foto7

 

 School in Mamey Macho

Eind vorig jaar na mijn oktoberreis naar de Dominicaanse Republiek heb ik verteld dat ik in februari 2011 weer naar de DomRep zou gaan. Dit project is ook tot een goed einde gebracht en we kunnen terugkijken op een fantastische tijd. Wonen in het dorp verdeeld over 3 huisjes en de werkplek op loopafstand. 3 weken lang was er elektriciteit bij onze huisjes en eetruimte tot half 11 's avonds waardoor het elke avond gezellig was met zingen, spelletjes doen en proberen een gesprek te voeren in het spaans met de bewoners. Een bijzondere ervaring voor hen omdat ze geen elektriciteit hebben na 20.00 uur. Wat zal het stil zijn nu we weer weg zijn.
Maar we zijn aan het werk geweest. Met 30 mensen voornamelijk uit Bolsward hebben we een school gebouwd voor Fina en Abigail, het onderwijzersechtpaar van Mamey Macho. In dit dorp heb ik 3 jaar geleden geholpen met waterleiding aanleggen en latrines bouwen. Toen hadden we gezien dat er een 'school' was van alleen golfplaten en veel te klein want de kinderen zaten buiten onder een groot zeil.
Een school uit Bolsward had de mogelijkheid een groot bedrag te besteden en zo konden wij dit project onder de naam Mano a Mano uitvoeren. Een gedeelte van de groep (waaronder ik) had helaas maar 2 weken de gelegenheid om mee te werken.
[foto1]Toen we aankwamen was het dak al gestort omdat dit 3 weken moet drogen. In die eerste weken hebben we de muren allemaal gemetseld binnen en buiten. Zo ontstonden 3 lokalen, een keuken, een opslagruimte en een kantoortje. De muren zijn daarna allemaal gestuukt. Heerlijk werk maar wel zwaar. [foto2] Ondertussen konden de vloeren gestort worden en het dak verder afgewerkt zodat het regenwater er niet op blijft staan. [foto3] Eén van de muren is geel gemaakt en 6 mensen hebben er het logo op geschilderd.[foto4]
De laatste week was ik er niet bij. Toen zijn de laatste vloeren gestort, zijn de ramen en deuren gemonteerd en is het hele gebouw van binnen en buiten geschilderd. Ook is er een pad rondom het hele gebouw aangelegd. En het resultaat van al het werk is schitterend. [foto5] En maandag 7 maart zijn de eerste lessen gegeven.
Een week na terugkomst werd bekend dat de 'regionaal verantwoordelijke voor de scholen' na enig aandringen van het onderwijzers echtpaar én de groep gezorgd heeft dat de school ook nieuwe meubels heeft gekregen. Een nieuwe school met inrichting... een geweldig resultaat!
In het najaar, 3-19 november, is er weer een volwassen project van World Servants naar de Dominicaanse Republiek, DR311. Ik nodig u/jou van harte uit mee te gaan met dit project. Op dit moment zijn we met een klein groepje maar op de planning staat 160 huisjes van water voorzien. We hebben dus hard mensen nodig!! Het werk bestaat uit graven, leidingen leggen en kranen samenstellen. Daarnaast is er weer kinderwerk en worden er regelmatig huisbezoeken gedaan om meer te horen over hoe het leven is in de bergen. Het is een unieke ervaring.

Informatie over het project: www.worldservants.nl. project DR311, La Joya
Uiteraard kan ik ook de nodige informatie geven.
Met vriendelijke groet,
Wieke W. Kingma,
Lid van PKN-Alkmaar Noord
072-5615631, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.