hit counter joomla
181113 Kerkbalans rectanle 300x250 animatie v1

Samen Verder ontvangen via e-mail?

Meld u hier aan!

samenverder

Door u te abonneren op de digitale versie van de SV helpt u om de kosten te drukken en de bezorglast te verminderen.


anbi logo

Mano a mano: Oktober 2010

foto1foto2foto3 In oktober heb ik weer een reis mogen maken naar de Dominicaanse Republiek. We waren deze keer met een kleine groep, 17 deelnemers. Op het programma stond vervanging en uitbreiding van een bestaand watersysteem in Manomatuey. Dit dorp heeft bijna 10 jaar geleden waterleiding gekregen, aangelegd door een andere organisatie, maar het systeem is te klein en sommige stukken zijn erg slecht.
Deze keer was ik geen technisch staflid en had de mogelijkheid om veel werk te verzetten. De eerste dagen hebben we met een klein clubje héél véél keien  naar boven gesjouwd (foto1) waar een ronde, dubbelwandige betonnen watertank gebouwd werd van 2 meter hoog en 2 meter doorsnede. Dit is genoeg voor 20.000 liter water en dat is een verdubbeling ten opzichte van de bestaande situatie in het dorp. Na de keien moesten ook emmertjes (foto4) beton naar boven gebracht worden waarmee de gestapelde keien aangesmeerd werden (foto2). Al met al erg arbeidsintensief maar na 5 dagen staat er dan wel wat (foto3).
En daarnaast is er weer veel gegraven. Samen met dorpsbewoners de oude leidingen opzoeken en uitgraven en vervangen, nieuwe aftakkingen naar huisjes maken. Ook moest er een nieuwe dikkere leiding over de rivier worden gespannen. Hiervoor worden aan weerszijden van de rivier een blok beton gestort met een groot oog erin. Er wordt een staalkabel gespannen tussen de 2 ogen waar de buis aangehangen wordt.
Verder heb ik meegeholpen met 35 tappunten maken. Pijpen snijden, draadsnijden, 2 knietjes monteren en een kraan. (Foto 5)
En daarna begon het te regenen... .en te waaien...... Orkaan Tomas trok onder Hispaniola langs bleek later de nodige schade te hebben aangericht in Haïti. Bij ons waren de rivieren waar we doorheen moesten 5 keer zo breed geworden en de stroming erg sterk. Anderhalve dag hebben we 'vastgezeten' op onze slaapplek, het multifunctionele centrum dat we in 2009 zelf gebouwd hebben. Het blijkt een betrouwbaar gebouw! Gevolg van de vele regen was dat een gedeelte van de koffieoogst van de bewoners verloren is gegaan.
De laatste dagen zijn de geulen met nieuwe buizen erin dichtgegooid en zijn de tappunten geplaatst bij bewoners op het erf en voorzien van een betonvloertje. De tank was inmiddels gevuld met water en uit alle kraantjes kwam water. Weer een project succesvol afgerond!

In februari 2011 mag ik weer naar de Dominicaanse Republiek. Geen project met World Servants maar met een groep gaan we school bouwen in Mamey Macho. Hier heb ik in 2008 meegeholpen met waterleiding aanleggen. In oktober is er weer een project van World Servants, DR31. Meer info daarover op de site www.worldservants.nl.
Ik nodig je van harte uit een keer zelf met een project mee te werken. Het is een unieke ervaring. Uiteraard mag je contact met mij opnemen voor meer informatie.

Met vriendelijke groet,

Wieke W. Kingma, 072-5615631, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
foto4 foto5