hit counter joomla
181113 Kerkbalans rectanle 300x250 animatie v1

Samen Verder ontvangen via e-mail?

Meld u hier aan!

samenverder

Door u te abonneren op de digitale versie van de SV helpt u om de kosten te drukken en de bezorglast te verminderen.


anbi logo

Mano a mano: April 2013

foto2DR2013 latrines en waterleiding in Maluco, Dominicaanse Republiek

U had nog een verslag te goed van mijn reis van februari.
Vrijdag 1 maart ben ik weer teruggekomen van mijn 3-weekse vrijwilligersreis. Moe maar voldaan want het is gelukt! Honderd latrines en ongeveer vijftig kraantjes bij huizen.
Toen we aankwamen hadden de meeste bewoners hun 3 meter diepe gat klaar en de bouwmaterialen lagen op ons te wachten. Het houtzaagwerk was al gedaan en de onderdelen voor de kraantje lagen klaar dus we konden meteen aan het werk! Door bouwbedrijf Tacisar was er al begonnen met de betonvloeren voor de latrines te storten. Een paar van de groep hebben ervaring met het in elkaar zetten van huisje van vloer tot dak en na 2 dagen inwerken door Dominicaanse voormannen was de kennis weer opgefrist en konden er verschillende bouw- en betonploegen op pad.

De één onder leiding van een dominicaan en de anderen met alleen Nederlanders. Heel bijzonder om met z'n drieën of vieren zonder tolk op pad te zijn en toch een goed gesprek te hebben met de bewoners van het huis waar je werkt. Een paar huizen lagen erg ver weg waardoor we niet voor de lunch niet terug konden. We hebben toen heerlijk gegeten bij de bewoners en kregen ook nog koffie!
Naast de vele latrines zij er ook het reparaties verricht aan de bestaande waterleiding. Er zijn nieuwe 'bruggen' aangelegd op plaatsen waar de leiding over een rivier moest. De stugge witte buizen zijn vervangen door zwarte flexibele buis en goed verankerd zodat bij hevige regenval de buizen niet breken.
Dr. Ramona is een dag geweest. Ze komt normaal niet in dit dorp en dat was te merken. Het was druk. Wij merkten dat ook bij het kinderwerk. Gemiddeld waren er 120 kinderen. Met de vrouwenmiddag was er zelfs te weinig materiaal want er waren over de honderdvijftig vrouwen die een armbandje wilden maken.
We zijn dit project erg verwend. Orlando, die in de stad een restaurantje heeft besloot dat hij deze weken voor ons wilde koken tussen de middag. We hebben regelmatig kunnen genieten van zijn heerlijke rijst, groente en vooral de fruitsalade! Bij de overdracht aan het eind heeft iedere deelnemer een bordje gekregen met zijn eigen naam erop. Het voelt heel goed om zo gewaardeerd te worden.
En nu is het een jaar wachten voordat er weer en project is. Mano a mano februari 2014 staat al op de site dus je/u kunt je al opgeven. www.manoamanodomrep.nl. Het is een onvergetelijke ervaring!
Hebt u vragen neem dan gerust contact met mij op.

Vriendelijke groet,
Wieke Wijntje Kingma

foto1foto3foto4

klik op de foto's voor een vergroting