hit counter joomla
181113 Kerkbalans rectanle 300x250 animatie v1

Samen Verder ontvangen via e-mail?

Meld u hier aan!

samenverder

Door u te abonneren op de digitale versie van de SV helpt u om de kosten te drukken en de bezorglast te verminderen.


anbi logo

Mano a mano: Tandartsenpraktijkruimte en huisjes

SV 2013 09 05 delen 6 tandartsenWe zijn weer thuis na een bijzonder project. We hebben voor het eerst geslapen in de nieuwe slaapzalen die op het multifunctionele centrum zijn gebouwd. Bij aankomst moesten de dames nog even wachten want hun slaapzaal was nog niet helemaal klaar. Er moesten nog wat bedden in elkaar gezet worden en een vloertje van de douche betegeld. Maar aan het eind van de dag konden ook wij onze slaapplek inrichten.
Zoals gezegd, een bijzonder, indrukwekkend project.

We hebben huisjes opgeknapt en geholpen bij het afbouwen van de tandartsenpraktijk.
Vooral het bouwen van de huisjes was erg confronterend. Hoe slecht kan een gezin wonen met gaten in het dak en kieren in de buitenwanden. Gewoon op de grond gebouwd dus bij regen wordt het buiten én binnen een grote modderpoel. Geen wonder dat ze eigenlijk altijd op een nat matras slapen... met z’n tienen...
Met een paar vrouwen hebben we onder andere het nieuwe huis van Migualina en haar 9 kinderen afgebouwd. Er was al met de bouw begonnen door een regeringskandidaat maar hij verloor de verkiezingen en het huisje werd niet afgebouwd. Migualina heeft geen werk dus geen inkomsten en dus geen eten. Haar familie is in dezelfde situatie en kan haar niet helpen. Soms krijgt ze iets van de buren. Tijdens het project is er rijst voor hen gekocht zodat ze weer even vooruit kunnen. De jongste kinderen waren niet gezond en zijn naar dr. Ramona geweest op onze kosten.
Van het huisje hebben alle wanden dichtgemaakt, de slaapkamers gemaakt, 3 deuren en 5 ramen gemaakt en geplaatst. Voor ons ook niet alledaags werk en we hebben er veel van geleerd. Heel mooi dat Migualina na twee weken in een stevig huis woont met een goed dak en een betonnen vloer.

SV 2013 09 05 delen 4 huisje oud SV 2013 09 05 delen 5 huisje nieuw

Maar geweldig om na twee weken te horen dat ze voor het eerst alles droog hebben gehouden na een fikse stortbui. En bijzonder dat wij hebben kunnen bijdragen aan verbetering van de woonomstandigheden van 5 gezinnen.

Wat ook bijzonder was dat we een ‘superclinic’ dag hebben mogen meemaken. Deze dag waren er naast dr. Ramona en dr. Ismaelina, 3 tandartsen, een gynaecoloog en een algemeen arts mee. Vooral de tandartsen hebben het erg druk gehad en waren tot ver in de middag bezig. Ze hebben veel mensen van huis kiespijn kunnen afhelpen en dat alles zonder verdoving... Overigens worden deze speciale spreekuren mede gefinancierd vanuit Nederland via Stichting Dr. Ramona Fonds, (www.ramonafonds.nl). Van harte bij u aanbevolen!

Ik was nog maar een week terug toen de voorbereidingsdag voor het project in februari 2014 plaatsvond. Zo blijf ik een beetje in de stemming zullen we maar zeggen. We gaan dan weer geulen graven en latrinehuisjes timmeren. Maar daarover meer in de volgende Samen Verder. Dit project is vol maar u kunt zich al opgeven voor het project in november 2014, zie www.manoamanodomrep.nl.
Gaat u, ga jij mee??

Vriendelijke groet,
Wieke Wijntje Kingma, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 072-5615631

Stichting Dr. Ramona Fonds
IBAN: NL84 ABNA 0466 3728 17, t.a.v. Stichting Dr. Ramona Fonds, De Lier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.