hit counter joomla
181113 Kerkbalans rectanle 300x250 animatie v1

Samen Verder ontvangen via e-mail?

Meld u hier aan!

samenverder

Door u te abonneren op de digitale versie van de SV helpt u om de kosten te drukken en de bezorglast te verminderen.


anbi logo

Mano a mano: Dominicaanse Republiek - april 2014

casetasLa Hainera, 65 huisjes van water voorzien en van een latrine en 35 latrines in Maluco

Het is weer gelukt! Ruim 100 gezinnen zijn blij met een nieuwe latrine en 65 met een kraan bij het huis. Vorige keer vermeldde ik dat we hebben geslapen in de nieuwe slaapzalen. Deze keer was er weer een verrassing want het gebouw en de tandartsenruimte die we in november gebouwd hebben waren geschilderd in, laten we zeggen, Dominicaans groen. Niet mijn favoriete kleur maar het is nu wel één geheel. In de tandartsenruimte is in januari de eerste behandelweek geweest met tandartsen uit Amerika.
We waren deze keer met een grote groep (30!) en de damesslaapzaal was goed gevuld. Ik had een slaapplekje in een bovenbed met mijn hoofd bij de luikjes. Door ze helemaal open te zetten was ’s avonds het laatste wat ik zag voor het slapengaan een prachtige sterrenhemel. Heel bijzonder.

 Maar we kwamen om te werken!
De werkplek was drie kwartier rijden, achterop een vrachtwagentje. Dus elke morgen waren de spieren volledig soepel gehobbeld en konden we meteen voluit aan het werk. Er werd in verschillende groepen gewerkt. Er waren 3 groepen die met de latrines bezig waren. Deze bestonden elk uit een Dominicaanse voorman (sommigen maakten voor het eerste een latrine), een Nederlandse voorvrouw/man samen met 2 à 3 deelnemers. Daarnaast werd de hulp gevraagd van de bewoners waar bij we aan het werk waren. De andere helft van de groep heeft zich man-/vrouwhaftig een weg gebaand door de rimboe om vanaf de bron de geul te graven die nodig was voor de hoofdleiding en aftakkingen. Bij elkaar ruim 3 kilometer. En het resultaat was dat we de laatste dag het water uit de kranen hebben zien komen. Geweldig! Ik heb de route naderhand gelopen en ik moet zeggen… petje af voor deze onvermoeibare gravers. Maar zij hebben ook een goede daad. Een jonge kolibrie weer in zijn nestje teruggezet en elke dag werd er even gekeken of het vogeltje nog in het nest zat. In de twee weken is ‘ie aardig gegroeid.
Ik heb me deze keer alleen beziggehouden met de latrines. De eerste week betonplaatjes storten. Gemiddeld 5 per dag en de tweede week de huisjes, casetas in elkaar zetten en op de betonvloer plaatsen. Aansluitend werden de latrines dominicaans blauw geverfd. Elke eigenaar kreeg een schoonmaakinstructie en als herinnering aan de groep werd er een hartje in de latrine opgehangen.
En verder zou ik heel veel kunnen vertellen over de lieve mensen die voor ons gekookt hebben elke middag. En over de lieve vrouwen die elke morgen heerlijke dominicaanse koffie hebben gezet en rondbrachten in een oud blik. En over ‘mijn’ dominicaanse voorman, Martire, die heeft geholpen om een extra latrine te maken bij een heel arm gezin van een vader en drie jonge dochters die net moeder waren geworden… Voor zulke meisjes is een latrine een noodzaak zodat ze zich veilig voelen bij het toiletbezoek. En over Carlos, de gehandicapte jongen helemaal boven in de bergen die het prachtig vindt als er weer een paar blanke Nederlanders de moeite nemen hem op te zoeken. Een hartverwarmende glimlach kregen we als cadeau...
Uiteraard heeft dokter Ramona ook een spreekuur gehouden in La Hainera. En hebben de verpleegkundigen de eerste healthpromotors in het dorp instructie gegeven hoe ze de latrine moeten gebruiken en de basis hygiëneregels uitgelegd zodat elke bewoner straks weer wat gezonder kan leven. Meer info www.ramonafonds.nl.
En dan is het nu wachten tot november. Dan is het een tweewekenproject. Het plan is 6 tot 8 huisjes renoveren en/of nieuw bouwen en ongeveer 30 latrines bouwen. Weer een uitdagingen en er kunnen nog mensen mee.
Van harte aanbevolen! Opgave via www.manoamanodomrep.nl.
Gaat u, ga jij mee??

Vriendelijke groet,
Wieke Wijntje Kingma,
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 072-561 56 31 

centrum geschilderd tandartspost klaar vrachtauto vloertje
verven schoonhouden hartje koffie
  klik op de foto's voor een vergroting