hit counter joomla
181113 Kerkbalans rectanle 300x250 animatie v1

Samen Verder ontvangen via e-mail?

Meld u hier aan!

samenverder

Door u te abonneren op de digitale versie van de SV helpt u om de kosten te drukken en de bezorglast te verminderen.


anbi logo

Van dromen en data

handIn Rolduc, of all places, vindt dezer dagen een internationale droomconferentie plaats: alles begint met een droom. Dat is het thema van de week. In ‘dromenland’ een hele happening. Graag was ik erbij geweest, maar je kunt nou eenmaal niet alles wat je wilt, - lang niet. Ik kan er wel van dromen. Ik kan dromen van ‘alles begint met een droom’. Ik weet niet of dat normaal is, maar alleen al bij de gedachte dat ik even zou kunnen wegdromen aan de hand van ‘alles begint met een droom’ loopt het water mij in de mond. Weet je waarom? Omdat, smaksmak, lied 766 zich aandient: Ik zag een nieuwe hemel zich verheffen, een nieuwe aarde ontstond om het geheim des levens te beseffen, niet meer in zee gegrond. Ik zag een stad verblindend naderkomen, een middelpunt van feest, Jeruzalem, zoals het in Gods dromen vanouds moet zijn geweest. En dan die melodie…23a over de herder en geleider naar Vondel wordt ook gedragen door die melodie van Adriaan C. Schuurman. Ach, wat kan er allemaal bij je boven komen als je droomt van een droom voor alle tijden en tegelijkertijd die tijden allang voorbij zijn. Heerlijk om daarbij te verwijlen in deze vakantietijd. Hoewel, ook als vakantie geen deel meer uitmaakt van je leven, kun je nog wel dromen van vakantie. Dan is de zomer, met alle diverse vogelgeluiden, rijpend fruit, dichte bosschages, misschien toch wel voor iedereen een ge-eigend moment om een vakantiegevoel te laten ontstaan. Wie weet worden in je wegdromen bosjes van lang geleden wakker geroepen of lonkt een tuin waarin jij je welkom mag weten, lonkt die tuin, met rivieren en bomen, die tuin, waar de zon niet meer nodig is en…. zie voorts Openbaring 21: 22 en verder.
In al die tijd dat je wegdroomde heb je even niet op de smartphone, pc of tv gekeken en gelukkig maar. Nog even en al die droomdata, gegevens die bij het dromen bij jou bovenkomen, worden geregistreerd. Je leeft toch in een wereld waarin alles wat los en vast zit wordt opgeslagen? In grote koelboxen? Waardoor het poolijs nog sneller gaat smelten? Maar waarom? Wat moeten we met alle gegevens? Allerlei gegevens, data, waar wellicht niets of nauwelijks iets mee wordt gedaan en waar voor meer dan de helft niemand iets van snapt.
Als je daar nu eens een droom op loslaat… Een droom die alle overtollige informatie verwerkt, allerlei data als dagresten opslokt: wat zou er over blijven?
Kijkend naar mijn eigen dromen blijft er vaak maar weinig over. Zeker van de dagdromen. Soms zelfs zo weinig dat de slaap aan komt sluipen en het echte dromen kan beginnen van vrolijke pinguïns, een nieuwe hemel en een nieuwe aarde tot en met een toeven in Gods dromen… Wat er overblijft is een bijna niet weten hoe ik dank je wel kan zeggen.

Want wat een zegen als je veel van die opgeslagen ballast kunt loslaten, je handen kunt openen en in staat bent om te ontvangen. Moge die zegen jou/u ook overkomen!

Een mooie zomer!
Yvonne Bos