hit counter joomla
181113 Kerkbalans rectanle 300x250 animatie v1

Samen Verder ontvangen via e-mail?

Meld u hier aan!

samenverder

Door u te abonneren op de digitale versie van de SV helpt u om de kosten te drukken en de bezorglast te verminderen.


anbi logo

Het Jezusgebed

Misschien hebt u nog nooit van het Jezusgebed gehoord. Toch was het in de vorige eeuw al bekend. Vader Lev Gillet (1892 – 1980) was lid van de Russisch Orthodoxe Kerk en is ermee begonnen. Dit gebed is erg eenvoudig.

Het is regelmatig even aan Jezus denken en zachtjes Zijn Naam uitspreken. Je kunt denken aan de Persoon achter de Naam, de Naam prevelen of zachtjes voor jezelf zeggen. Meestal voeg je er nog iets aan toe, b.v. Jezus, mijn Heer (of mijn Redder, mijn Verlosser, of iets dergelijks). Het behoort kort te zijn en echt uit je hart komen.

Wanneer je Jezus beter wilt leren kennen, zal je de band met Hem door dit gebed steeds meer aanhalen. Op den duur zou je kunnen bidden: “Jezus, mijn Vriend, ik vertrouw op U”. Op den duur zal Hij steeds meer het middelpunt van je leven worden. Voor Hem een teken dat je niet zonder Hem door het leven wilt gaan. Jezus, die zelf heeft gezegd dat Hij in de wereld is gekomen om te dienen, staat als het ware te wachten om je te dienen. Velen weten het misschien wel, maar brengen het niet in de praktijk. En Jezus wacht er op dat je Hem erbij betrekt. Het mooiste is dat je nooit op Hem behoeft te wachten, je roept Zijn Naam en onmiddellijk ben je met Hem verbonden. Dan zal Hij het fijn vinden dat je Hem nodig hebt. Soms zijn er situaties, die om een oplossing vragen. Vaak kan dat niet altijd direct plaatsvinden. Je kan met hulp van Hem er doorheen komen en er geestelijk rijker van worden. En vergeet niet in je gebed Hem te danken.

Wij willen ook bedankt worden als wij iets voor een ander hebben gedaan dat enige, of veel, moeite heeft gekost. Het verandert ook je innerlijk, want wanneer hij of zij weer iets aan je vraagt, zal je eerder voor die persoon klaar staan. Jezus laat Zich daarin niet overtreffen. Kinderen roepen vaak om hun moeder. Moeders weten altijd raad en als zij ergens een pleister op heeft gedaan of een kusje op een pijnlijke plek heeft gegeven, dan is het weer over. Zo is het ook met Jezus. Wanneer je Zijn Naam zegt als je angstig bent, bij het maken van een fout, bij pijn, als je in een moeilijke situatie verkeert, dan doe je een beroep op Hem. Omdat je Zijn Vriend bent, kan Hij niet anders doen, dan gehoor geven aan je behoefte en het doet Hem goed, omdat Hij je Vriend is. Tegen je geliefde zeg je toch ook wel – hoop ik – regelmatig ‘Ik houd van je’? Door Jezus’ Naam uit te spreken haal je de band aan die je met Hem bent aangegaan. Probeer het maar.

Henk Laarman