hit counter joomla
181113 Kerkbalans rectanle 300x250 animatie v1

Samen Verder ontvangen via e-mail?

Meld u hier aan!

samenverder

Door u te abonneren op de digitale versie van de SV helpt u om de kosten te drukken en de bezorglast te verminderen.


anbi logo

Een lied in mij hoofd

Misschien hebt u wel eens gekeken naar het programma van de E.O. ‘Geloof en een Hoop Liefde.’ Enkele weken geleden hebben Hilde en ik het gedaan omdat Kampen – haar geboorteplaats – werd bezocht. Aan voorbijgangers werd gevraagd om te kijken naar de bank – dat was de letter H – en welk woord het beste bij hen paste.

Op de bank werd dan uitleg gegeven waarom zij speciaal dat woord hadden gekozen. Hier moest ik onwillekeurig denken aan het verzoek van Anja toen zij mij vroeg om tijdens de zangdienst op Nieuwjaarsdag te willen vertellen welk lied ik bij voorkeur zou willen zingen en uitleggen waarom dit lied voor mij zo belangrijk was dat invloed op mijn leven in het nieuwe jaar zou kunnen krijgen. Ik vertelde haar dat het waarschijnlijk een Taizé-lied zou zijn en binnen ’n dag wist ik al welk lied: ‘Behüte mich, Gott’ (Liedboek 16b).
De gehele tekst in het Nederlands luidt:
‘Behoud mij, o God, ik vertrouw op U. U wijst mij de weg ten leven. Bij U is vreugde, blijvende vreugde.’
Kent u dat, dat een lied zo’n hele dag in je hoofd kan opkomen? Nu dit lied heeft wekenlang in mijn hoofd gezeten. Ik moest dus ook verklaren waarom dat lied zo’n invloed zou kunnen krijgen. Bij de voorbereiding zat het al erin.
Het is een prachtig lied om het al mediterend te zingen en net zo lang te herhalen dat het in je hart is gekomen en de betekenis ervan is doordrongen.
In het kort zal ik u mijn betekenis vertellen. Behoed mij, o God: Een verzoek om mij te bewaren voor de verleidingen van de wereld die mij van Jezus zou kunnen verwijderen. Alleen dicht bij Jezus ben ik veilig. Ik vertrouw op U: Iemand echt vertrouwen is alles waard. Je behoeft maar een beroep op Hem te doen en je weet dat het goedkomt op zijn tijd, op zijn wijze. Een ding is zeker: zijn oplossing is het beste en kan een andere zijn als ik mij had voorgesteld.
U wijst mij de weg ten leven: Jezus zegt in de bijbel dat de weg smal is en dat de weg van de wereld breed is. Ik moet het smalle pad aanhouden. In de natuur is het ook zo: Bos- en bergpaden zijn de mooiste. Een behouden vaart is mij niet toegezegd, maar wel een behouden aankomst. Bij U is vreugde, blijvende vreugde: Dat betekent blijdschap, die niemand je kan ontnemen. Je voelt je gelukkig in Zijn aanwezigheid, elk moment van de dag.
De laatste weken is een ander lied in mijn hoofd, nl.: ‘Praise the Lord my Soul’
Ik hoop dat u ook vaak een lied in uw hoofd hebt waar u maar niet van loskomt.
Henk Laarman