hit counter joomla
181113 Kerkbalans rectanle 300x250 animatie v1

Samen Verder ontvangen via e-mail?

Meld u hier aan!

samenverder

Door u te abonneren op de digitale versie van de SV helpt u om de kosten te drukken en de bezorglast te verminderen.


anbi logo

Van de Voorzitter - april 2016

voorzitterHoe open is de kerk ?

Deze vraag kent meteen twee gezichten: hoe open en duidelijk zijn we in onze diensten en wat doen we daarnaast, zowel binnen als buiten de kerk? Naast het beschutte eigen willen we ook graag naar buiten treden, in ieder geval voelen we de opdracht daartoe.
Het missionaire, kerk naar buiten zijn is binnen de PGA al een lang bestaand en bekend gegeven. Daarbij zijn veel details te onderkennen, zoals interesse in de omgeving, zorg voor ouderen, aandacht voor de jeugd, dienstbaarheid aan de ander, armoedebestrijding, ruimte voor variëteit in levensbeschouwing, etc. etc. Bestaande en bekende begrippen, maar toch vraagt het blijvende inspanning om ze vitaal te laten blijven.

Het vrijwilligerswerk was en is een vast onmisbaar onderdeel in het kerkelijk bedrijf; we konden er jaren lang blind op vertrouwen. In de praktijk wordt het echter steeds moeilijker om vrijwilligers te vinden voor het vervullen van alle functies, zeker in de gebieden van uitdunning en vergrijzing. Het zou jammer zijn als we de komende jaren worden gedwongen tot een zakelijker en afstandelijker aanpak.
Nieuw is een te leveren bijdrage aan de opvang en acceptatie van een grote groep vluchtelingen die binnenkort in het voormalige gebouw van de belastingdienst zal worden ondergebracht. Zo lang de wereld bestaat zijn er mensen op de vlucht; ook in de Bijbel is het in Genesis 3 al raak. En altijd is men blij geholpen te worden. Lokaal neemt de ARK daarin voor kerkelijk Alkmaar het voortouw; de PGA stelt ruimte in de Vrijheidskerk ter beschikking. Vrijheid, een woord met veel definities en toepassingsgebieden; hoe actueel en toepasselijk is deze naam opeens weer. Ondersteuning, in welke vorm dan ook, is daarbij hard nodig. Alle ruimte voor en behoefte aan positieve energie. Helpende handen kunnen er niet genoeg zijn, daarvoor hoef je niet in de directe omgeving te wonen.
Twee praktische voorbeelden, het bestaande en het nieuwe, waar we voorlopig de handen vol aan hebben.

Cor Docter