hit counter joomla

Mano a mano

Door Wieke Wijntje Kingma

Stand van zaken
Mensen vragen wanneer ik weer vertrek om aan het werk te gaan in de Dominicaanse Republiek. En je bent ook van mij gewend dat er aan het eind van het jaar weer informatie komt over mijn projecten. Het gaat deze keer alleen wat anders.

De hoofdleider van de projecten is een jaar aan het werk in Uganda en kan daarom de projecten niet organiseren. Dat betekent niet dat er niets wordt gedaan in de Dominicaanse Republiek. De vraag naar huizen blijft groot en omdat er op het moment voldoende financiën zijn, is het mogelijk dat het bouwbedrijf Tacisar nu aan het werk is in het gebied rond Los Anones, San Cristobal, zo’n anderhalf uur rijden ten noordwesten van de hoofdstad Santo Domingo. Maar nu zonder een groep Nederlanders. Ook in februari 2018 zal er helaas geen project zijn. Voor mij is het wel vreemd om zolang niet aan het werk te zijn in de Dominicaanse Republiek en alle vrienden daar niet te zien.

Dokter Ramona
In mijn verhalen over de projecten kwam ook altijd dokter Ramona aan bod. Sinds mijn eerste project was er een medisch spreekuur van haar in het dorp waar we aan het werk waren. En dat was hoognodig. In 2015 is er een stichting opgericht waardoor het mogelijk was dat zij een maandelijks spreekuur kon houden in de regio rond Los Anones. Deze dagen werden heel druk bezocht en de gezondheid van de mensen is in de loop der jaren verbeterd. Daarnaast is er een voorlichtingsprogramma in de dorpen geweest waardoor de kennis over hygiëne is vergroot. Ook is er per dorp een healthpromotor opgeleid die helpt bij eenvoudige medische problemen en voorlichting geeft aan hun mede-dorpsbewoners over het gebruik van water en hoe belangrijk hygiëne is. En uiteraard heeft het bouwen van huizen en latrines en het aanleggen van waterleidingen een enorm positieve bijdrage geleverd aan de gezondheid van de bevolking. Een paar jaar geleden is er een  kliniek in Jamey geopend. Daar kunnen de bewoners van het gebied dagelijks gebruik van maken.
Het was uiteindelijk de bedoeling dat de medische hulp vanuit Nederland overbodig zou worden en dat is nu gelukt. Daarom is besloten om Stichting Dr. Ramona Fonds met ingang van 1 januari 2018 op te heffen. Zoals als op de website staat is de stichting zeer dankbaar voor deze goede ontwikkelingen.

Volgende project
1-16 november 2018 is er weer een mogelijkheid om mee te gaan. Hierover staat informatie op de website: www.manoamanodomrep.nl. Je kunt ook contact met mij opnemen. Je kunt meegaan, graag zelfs, maar ik vind het leuk om over mijn werk in de Dominicaanse Republiek te vertellen en kan een presentie verzorgen over mijn projecten.

Wieke Wijntje Kingma
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 072-561 56 31