Komende vieringen

ds. S. Verhagen

16 juni 2019  10:00 uur:
ds. A. Mulder, Alkmaar

Andere diensten in het totaaloverzicht.

Vlogcatechese

Volg de vlogcatecheses van dominee Sibilla op Youtube.

Nieuwsbrief kinderen&kerk

Wist je dat er een nieuwsbrief kinderen&kerk is? Zo’n vier keer per jaar wordt deze via de email verspreid. Dus als je op de hoogte wil blijven van de activiteiten voor kinderen in en rond de Blije Mare, laat het aan Sibilla Verhagen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan kom je op de maillijst.

Nieuw avondmaalsstel

Vanaf 3 maart a.s. vieren we het avondmaal in de Immanuelkerk met een nieuw avondmaalsstel. De set is samengesteld uit een schenkkan, bekers en borden en het bevat ook nog twee collecteschalen. Deze stukken komen allemaal uit de erfenis van verschillende Alkmaarse PKN kerken die de afgelopen jaren gesloten zijn. Het zijn zilveren en verzilverde stukken die mooi bij elkaar passen en op deze manier worden ze hergebruikt: helemaal van deze tijd!

Om de set te complementeren hebben we een deel van het legaat gebruikt dat Corrie Weggeman onze wijkgemeente naliet. Naast de piano en een deel van de kosten voor de nieuwe stoelen is dit de derde (en laatste) passende bestemming van dat geld. Niet om het avondmaalsstel zelf te betalen, want dat is kosteloos beschikbaar gekomen, maar voor een aanvulling daarop. Namens het sectieteam zijn een aantal zilversmeden uitgenodigd. Deze zijn gevraagd om met voorstellen te komen die het avondmaalsstel met een “artistieke ingreep” een modern karakter geven. De uitdaging was ook om de artistieke ingreep te laten passen bij het nieuwe interieur van onze kerkzaal.

Uit de acht ontvangen schetsen hebben we er twee geselecteerd voor verdere detaillering. Een derde zilversmid bood zelf aan zijn voorstel uit te werken. Uit die drie detail-ontwerpen hebben we, na gesprekken met de kunstenaars zelf, het ontwerp van Gabri Schumacher van atelier Artis Causa (www.artiscausa.nl) uit Schoonhoven uitgekozen. Zij heeft haar ontwerp inmiddels uitgevoerd en het is prachtig geworden!

Gabri heeft er voor gekozen om de historische stukken van het avondmaalsstel zelf intact te laten. Ze heeft een uniek en eigentijds plateau ontworpen, groot genoeg voor een bord, twee bekers en de schenkkan. De gebruikte materialen passen goed bij het interieur van de kerkzaal. Het eikenhout is gelijk aan dat van de liturgische tafel. De plexiglas rand is in de kleur rood die ook in het glazen doopvond is terug te vinden. En de handvatten zijn van zilver, net zoals het avondmaalsstel zelf.

Samen met enkele mensen van KinK (Kunst in de de Kerk) heeft Gabri een gravure ontworpen op een zilveren schijf, geplaatst in het midden van het plateau, onder het bord. De gravure, ongeveer 10 cm in diameter, bevat deze tekst : Immanuelkerk - Alkmaar - Delen en Verbinden - 2018. Verder bevat de gravure een symbolische afbeelding van vier bogen, zoals de bogen op het liturgisch centrum. Het zijn de vier windstreken die aangeven dat alle mensen, van welke richting ook, welkom zijn in onze kerk. Bovendien bevat de gravure een zevenhoek, als teken van volheid en heiligheid.

Bij het in gebruik nemen van het avondmaalstel en het plateau op 3 maart a.s. zal Gabri zelf aanwezig zijn, ook om na afloop van de dienst haar ontwerp toe te lichten en vragen te beantwoorden.

Ferdinand Coehoorn, voorzitter sectieteam Noord

avondmaalsstel 01