hit counter joomla


Komende vieringen

 
 27 jan 2019  10:00 uur:
ds. D.P. Jans
 
 03 feb 2019  10:00 uur:
ds. S. Verhagen en ds. D.P. Jans
 
 10 feb 2019  10:00 uur:
ds. M. Braamse, Alkmaar
 
 17 feb 2019  10:00 uur:
ds. B. Olde, Zwaag

 

Hier staan alleen de diensten in
De Vrijheidskerk. Geen dienst vermeld?
Misschien is er een gezamenlijk dienst,
kijk in het totaaloverzicht.


Zondag 20 januari Lezing:
Ester 2: 1-17

Zondag 27 januari Lezing:
Ester 3

Zondag 3 februari Gezamenlijke PGA-viering in de Vrijheidskerk, Bevestiging en afscheid ambtsdragers Lezing: Ester 4

Zondag 10 februari Voorganger: ds. Marius Braamse. Lezing op het leesrooster: Ester 5:1-6:11

Zondag 17 februari Voorganger: ds. Burret Olde. Lezing op het leesrooster: Ester 7:1-8:2

Zondag 24 februari Viering heilig avondmaal Lezing: Ester 8:3-8; 9:1-23

Zondag 1 oktober Voorganger: ds. Nielspeter Jans
In het kader van Israëlzondag besteden we aandacht aan Grote Verzoendag (zie elders).
De kinderen die de basisschool en/of de kindernevendienst verlaten, krijgen de zegen.

Zondag 8 oktober Voorganger: ds. Nielspeter Jans.
Dienst voorbereid door de plaatselijke werkgroep Kerk en Dier. We speuren naar mensen in de Bijbel die respectvol omgaan met dieren. De laatste in die rij is de Eerste: Jezus, de Goede Herder.
Kinderen wordt gevraagd hun dierenknuffels én doopdozen mee te nemen. Na de dienst worden we in de Bijbelse tuin geleid. Ook komt er een kort verslag van de Groene Kerkendag (die op zaterdag 7 oktober plaatsvindt). ’s Middags organiseert de werkgroep een inloopmiddag. We kijken dan naar de indrukwekkende film Saisons. Zie voor nadere info elders.

Zondag 15 oktober Voorganger: ds. Nielspeter Jans
Zondag 22 oktober Voorganger: ds. Hittjo Hummelen
Zondag 29 oktober Voorgangers: pastor Albert Kozijn, ds. Nielspeter Jans en de tieners van Zuid
Viering heilig avondmaal. Dienst rondom het thema ‘Omzien naar elkaar’.
Aan u/jullie allen wordt gevraagd een bloemetje mee te nemen naar de kerk. We stellen dan (hopelijk) flinke boeketten samen, die naar verschillende zorgcentra zullen worden gebracht.
Goed om alvast te weten: op zondag 19 november is er een bijzondere viering: zangers o.l.v. Bert Rootmensen zullen met ons Iona-liederen zingen. Op het Schotse eiland Iona werd in 1938 een oecumenische gemeenschap gesticht die zoekt naar nieuwe manieren om het evangelie vorm te geven. Tientallen liederen van Iona behoren ondertussen tot de geloofsschat van mensen uit heel de wereld. In het volgende kerkblad meer informatie.
facebook

Pastorale vogelvlucht 18

De kalender geeft 7 november aan. Het is al weer twee maanden geleden dat ik vogelvlucht 17 schreef. Twee maanden waarin gezinsleven, kerkleven, werk en ontspanning zich afwisselden. Begin oktober zijn we vanuit Zeeuws-Vlaanderen naar de Belgische kust getogen en hebben we de “Koninklijke Baan” gereden. Een prachtige kustweg langs plaatsen als Cadzand, Knokke en De Haan. Vergane glorie afgewisseld door nieuwbouw, plaatsen waar je nooit gevonden wil worden en stekjes waar je gelijk verliefd op wordt.

Mosselen, bier en een huisje midden in de Zeeuwse natuur waar je je hoofd tegen de hanenbalken stootte. Kortom lekker bijkomen. Daarna een paar dagen naar Hierden met veelal bekende plekken en herinneringen. Totdat we in Elburg, aan de haven, de “Zandverhalen” ontdekten. Drie grote hallen aangekleed met gebruikt materiaal, zoals oude sluisdeuren, vol met zandsculpturen gemaakt door professionals, op basis van Bijbelse verhalen. Ruim 3 uur hebben we daar rondgedwaald en vielen we van de ene verrassing in de andere. Na afloop smaakte de koffie met gebak in het aanpalende restaurant voortreffelijk. Bijgaand een tweetal foto’s. Van harte aanbevolen, ook voor kinderen.

Daarna weer met frisse moed aan het werk. Werk met strenge en vrolijke tonen. Ik verwonder me altijd weer over de afwisseling in deze bediening. Je kunt gebruik maken van enige verworven kennis en ervaring, maar elke ontmoeting in wat voor situatie dan ook is uniek en draagt bij tot het verder leren en verdiepen. Het overgrote deel van mijn werkzaamheden heeft nog steeds betrekking op Zuid. Niet verwonderlijk omdat daar de afgelopen jaren ook de meeste klappen zijn gevallen en omdat ik daar het meest actief contacten heb mogen leggen en onderhouden. Het pastoraat wordt als het ware verzorgd door de kerk, gezien de gemiddelde leeftijd in Zuid is dat ook onderdeel van onze gemeentelijke traditie. In een tweetal sessies heeft het pastorale team, onder leiding van een deskundige van PKN centraal, nagedacht over het pastoraat in de toekomst onder het motto “Nieuwe wegen in het pastoraat”. Kenmerkend was de uitkomst dat wij als gemeente een verschuiving zouden kunnen maken van “verzorgingspastoraat” naar “ontmoetingspastoraat. Hierbij wordt het pastoraat meer de verantwoordelijkheid van de hele gemeente in plaats van het kleiner wordende pastorale team en de beroepskrachten. De evaluatie binnen de werkgroep pastoraat leerde dat het verzorgingspastoraat in de voormalige wijken Oudorp, Oost en West op de oude voet wordt voortgezet. Wat goed loopt moet je niet veranderen. In januari praten we verder initiatieven op het gebied van ontmoetingspastoraat, waar een apart team voor kan worden opgezet, met West als kraamkamer. Het pastorale beleid in Zuid en de bemensing van de werkgroep gaat dus veranderen.

Op 25 november a.s. vieren we de laatste zondag van het kerkelijk jaar, waarin we de namen noemen van hen die ons sinds november vorig jaar zijn ontvallen. Verder zijn de eerste voorbereidingen voor Kerst aan de orde. Voor Kerst de vieringen in De Oldeburgh en in De Blije Mare en daarna de kerstcyclus. Even tussendoor, Marianne en ik worden in februari DV oma en opa van ons eerste kleinkind, zo gaan we de volgende fase van ons leven in. Ik heb er wel eens vaker over geschreven, het fundament van onze gemeente, de vrijwilligers. Het is bijna niet te doen om ook maar bij benadering een inschatting te maken van de hoeveelheden energie en tijd die onze vrijwilligers in de gemeente steken. Soms vraag ik me wel eens af of dat wel vol te houden is (nee, we noemen geen namen). Nu het bezuinigingsspook zich minder roert vinden we de tijd aangebroken om al onze vrijwilligers eens in het zonnetje te zetten. Op 20 november a.s. organiseren we als een gemeente een vrijwilligersavond voor groot en klein, dik en dun, kaal en blond, langverband of kortverband vrijwilliger, iedereen is welkom. Wel, dit was het voor deze keer.

Tot ziens, thuis of in de gemeente,
Albert Kozijn

zand1zand2

wie is wie?


nielspeter

Nielspeter Jans, predikant
072 515 76 25
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


albert

Albert Kozijn, ouderenpastor
06 30 38 17 91
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.