Komende vieringen

ds. M. Braamse, Alkmaar

17 feb 2019  10:00 uur:
ds. B. Olde, Zwaag

Hier staan alleen de diensten in
De Vrijheidskerk. Geen dienst vermeld?
Misschien is er een gezamenlijk dienst,
kijk in het totaaloverzicht.

Zondag 20 januari Lezing:
Ester 2: 1-17

Zondag 27 januari Lezing:
Ester 3

Zondag 3 februari Gezamenlijke PGA-viering in de Vrijheidskerk, Bevestiging en afscheid ambtsdragers Lezing: Ester 4

Zondag 10 februari Voorganger: ds. Marius Braamse. Lezing op het leesrooster: Ester 5:1-6:11

Zondag 17 februari Voorganger: ds. Burret Olde. Lezing op het leesrooster: Ester 7:1-8:2

Zondag 24 februari Viering heilig avondmaal Lezing: Ester 8:3-8; 9:1-23

Zondag 1 oktober Voorganger: ds. Nielspeter Jans
In het kader van Israëlzondag besteden we aandacht aan Grote Verzoendag (zie elders).
De kinderen die de basisschool en/of de kindernevendienst verlaten, krijgen de zegen.

Zondag 8 oktober Voorganger: ds. Nielspeter Jans.
Dienst voorbereid door de plaatselijke werkgroep Kerk en Dier. We speuren naar mensen in de Bijbel die respectvol omgaan met dieren. De laatste in die rij is de Eerste: Jezus, de Goede Herder.
Kinderen wordt gevraagd hun dierenknuffels én doopdozen mee te nemen. Na de dienst worden we in de Bijbelse tuin geleid. Ook komt er een kort verslag van de Groene Kerkendag (die op zaterdag 7 oktober plaatsvindt). ’s Middags organiseert de werkgroep een inloopmiddag. We kijken dan naar de indrukwekkende film Saisons. Zie voor nadere info elders.

Zondag 15 oktober Voorganger: ds. Nielspeter Jans
Zondag 22 oktober Voorganger: ds. Hittjo Hummelen
Zondag 29 oktober Voorgangers: pastor Albert Kozijn, ds. Nielspeter Jans en de tieners van Zuid
Viering heilig avondmaal. Dienst rondom het thema ‘Omzien naar elkaar’.
Aan u/jullie allen wordt gevraagd een bloemetje mee te nemen naar de kerk. We stellen dan (hopelijk) flinke boeketten samen, die naar verschillende zorgcentra zullen worden gebracht.
Goed om alvast te weten: op zondag 19 november is er een bijzondere viering: zangers o.l.v. Bert Rootmensen zullen met ons Iona-liederen zingen. Op het Schotse eiland Iona werd in 1938 een oecumenische gemeenschap gesticht die zoekt naar nieuwe manieren om het evangelie vorm te geven. Tientallen liederen van Iona behoren ondertussen tot de geloofsschat van mensen uit heel de wereld. In het volgende kerkblad meer informatie.

Ester

Het bijbelboek Ester is een novelle, een verhaal van beperkte omvang. Het boek telt maar tien hoofdstukken. Je kunt het in één keer uitlezen. Het is een omstreden boek. Velen vragen zich namelijk af, of deze historische roman wel thuishoort in de Bijbel, want over God wordt in het hele boek niet gesproken. Zijn Naam valt zelfs geen enkele keer. Alles wat er gebeurt, geschiedt door mensen. Wel en wee roepen zij over zichzelf af en ze zijn afhankelijk van wat anderen bedenken of beramen. Er is geen goddelijke sturing waar te nemen. God ontbreekt. Ester is een omstreden boek, ja, zelfs a-religieus te noemen.

Maar misschien is juist deze afwezigheid van God wel heel herkenbaar voor ons en is het daarom dat de Esterboekrol in de Bijbel thuishoort: God verschijnt ook niet dagelijks in óns bestaan. Hij is meer verborgen aanwezig, áls je al van aanwezigheid wilt spreken. Mensen moeten het met elkaar rooien. Juist het ontbreken van allerlei goddelijke ingrepen maakt dit bijbelboek zo herkenbaar. Het komt op óns neer. Wat wij ervan maken. Hoe wij ons opstellen. Wat anderen ons aandoen. Hoe wij hierop reageren. We gaan de komende weken uit dit fascinerende boek lezen.

Tenslotte: Ester. Wat betekent haar naam? Ester betekent: ‘Ik die verborgen ben’. Dit slaat allereerst op haarzelf: zij verbergt haar ware identiteit, namelijk dat zij Jodin is. Maar haar naam verwijst ook naar haar God: ‘Ik die verborgen ben’. Ik die verborgen ben… in jou. God heeft enkel óns om tot aanschijn te komen en herkenbaar te worden. ‘Ik die verborgen ben’ huist in mensen, in jou, in u, in mij. Wíj geven Hem een gezicht.

Afbeelding: Distant Shores Media/Sweet Publishing, CC BY-SA 3.0, Link

wie is wie?