hit counter joomla


Komende vieringen

 
 24 mrt 2019  10:00 uur:
ds. D.P. Jans
 
 27 mrt 2019  18:00 uur:
Vesper en sobere maaltijd
 
 31 mrt 2019  10:00 uur:
ds. D.P. Jans
 
 03 apr 2019  18:00 uur:
Vesper en sobere maaltijd
 
 07 apr 2019  10:00 uur:
pastor A. Kozijn
 
 10 apr 2019  18:00 uur:
Vesper en sobere maaltijd
 
 14 apr 2019  10:00 uur:
ds. D.P. Jans
 
 17 apr 2019  18:00 uur:
Vesper en sobere maaltijd
 
 19 apr 2019  19:30 uur:
ds. Y. Bos en ds. D.P. Jans

 

Hier staan alleen de diensten in
De Vrijheidskerk. Geen dienst vermeld?
Misschien is er een gezamenlijk dienst,
kijk in het totaaloverzicht.


Zondag 24 februari: Viering heilig avondmaal. Vandaag lezen we het boek Ester helemaal uit. Nou, niet álle woorden die ons nog te wachten staan, want er staan maar liefst 3 hoofdstukken op het leesrooster van deze zondag. Het gaat van Ester 8:3 tot en met Ester 10:3. Dit is een te lange tekst om tijdens de eredienst van a tot z te lezen. Huiswerk voor u dus! Voor de zondag blijft over: Ester 8: 3-9, 9: 1-23 en 10:1-3.
Haman, die schurk, is in het voorafgaande ten val gebracht. Nu moet er nog een schrijven uitgaan dat de brieven herroept die door Haman geschreven werden, waarin hij het bevel gaf voor de moord op alle Joden in het Perzische Rijk. Zal koning Ahasveros dit schrijven verordonneren of moeten de Joden blijven vrezen voor hun leven? Zal er op de dag die het lot (‘het poer’) aanwees als de dag van de massamoord, gehuild of gedanst worden?

Zondag 3 maart: Lezing: Lucas 6: 39-49. We lezen een gedeelte van de zg. ‘Veldrede’ uit Lucas (in onderscheid met de ‘Bergrede’ uit Matteüs). In de Veldrede zijn Jezus’ wijze uitspraken verzameld en is zijn onderricht samengevat. ‘Kan de ene blinde de andere blinde leiden? Vallen ze dan niet beiden in een kuil?’ is zo’n prikkelende uitspraak. Jezus heeft het ook over de splinter en de balk, de splinter in het oog van je broeder of zuster en de balk in je eigen oog. Of wat denk je van het volgende doordenkertje van de Heer? ‘Elke boom kun je aan zijn vruchten kennen, want van distels pluk je geen vijgen en van doornstruiken geen druiven.’ Veel om over na te denken. Genoeg om er je leven mee in te richten. Want bij Jezus’ Veldrede kun je je niet op de vlakte houden.

Woensdag 6 maart, 18.00 uur Vesper en sobere maaltijd

Zondag 10 maart: Eerste zondag van de veertigdagentijd. In de op 6 maart aangebroken voorbereidingstijd, de 40 dagen die we aftellen naar Pasen, lezen we telkens uit Lucas. Tijdens de vespers op de woensdagavonden luisteren we al naar de lezing die op de daaropvolgende zondag te horen zal zijn. Het project van Kind op Zondag voor de veertigdagentijd en Pasen heet ‘Een nieuw begin’. Pasen is immers het feest van het nieuwe begin. Daarnaartoe zijn we op weg. Met Jezus is er een beginnen aan. Het projectlied is dan ook getiteld: ‘Wij bidden om een nieuw begin’. Deze woorden staan aan het begin van het refrein: ‘Wij bidden om een nieuw begin van leven. God, stuur ons toch uw wereld in om liefde door te geven.’ Op 10 maart gaat het over de beproeving van Jezus in de woestijn (Lucas 4:1-13). Het sleutelwoord is ‘kiezen’. In de woestijn moet Jezus kiezen: kiest Hij voor wat de duivel hem vertelt of voor wat God van hem vraagt. En hoe doen wij dat?

Woensdag 13 maart, 18.00 uur Vesper en sobere maaltijd

Zondag 17 maart: Tweede zondag van de veertigdagentijd. Voorganger: ds. Bert Kramer. We gaan met Jezus de berg van de verheerlijking op (Lucas 9: 28-36). De sleutelwoorden: ‘wakker worden’. Tijdens de verheerlijking op de berg slapen de leerlingen. Ze moeten wakker worden om dit bijzondere moment mee te maken.

Woensdag 20 maart, 18.00 uur Vesper en sobere maaltijd

Zondag 24 maart: Derde zondag van de veertigdagentijd. Lezing: Lucas 13: 1-9 over de vijgenboom. Het sleutelwoord: ‘geduld’. De eigenaar van de vijgenboom heeft geduld: misschien zal de boom volgend jaar vruchten geven.

Woensdag 27 maart, 18.00 uur Vesper en sobere maaltijd

Zondag 31 maart: Vierde zondag van de veertigdagentijd, Doopdienst m.m.v. onze tieners. Aan het begin van deze feestelijke dienst (de zondag wordt ook wel ‘Klein Pasen’ genoemd) wordt Marcus Mahendra gedoopt! De bijbellezing gaat over de verloren zoon (Lucas 15: 11-32). Zo heet die jongeman immers al eeuwen. Maar kunnen we hem niet beter ‘de gevonden zoon’ noemen of ‘de ontvangen zoon’ of ‘het omarmde kind’? De dienst is samen met de tieners van De Vrijheidskerk voorbereid. Een dienst voor jong en ouder dus, van baby tot hoogbejaard.

Zondag 1 oktober Voorganger: ds. Nielspeter Jans
In het kader van Israëlzondag besteden we aandacht aan Grote Verzoendag (zie elders).
De kinderen die de basisschool en/of de kindernevendienst verlaten, krijgen de zegen.

Zondag 8 oktober Voorganger: ds. Nielspeter Jans.
Dienst voorbereid door de plaatselijke werkgroep Kerk en Dier. We speuren naar mensen in de Bijbel die respectvol omgaan met dieren. De laatste in die rij is de Eerste: Jezus, de Goede Herder.
Kinderen wordt gevraagd hun dierenknuffels én doopdozen mee te nemen. Na de dienst worden we in de Bijbelse tuin geleid. Ook komt er een kort verslag van de Groene Kerkendag (die op zaterdag 7 oktober plaatsvindt). ’s Middags organiseert de werkgroep een inloopmiddag. We kijken dan naar de indrukwekkende film Saisons. Zie voor nadere info elders.

Zondag 15 oktober Voorganger: ds. Nielspeter Jans
Zondag 22 oktober Voorganger: ds. Hittjo Hummelen
Zondag 29 oktober Voorgangers: pastor Albert Kozijn, ds. Nielspeter Jans en de tieners van Zuid
Viering heilig avondmaal. Dienst rondom het thema ‘Omzien naar elkaar’.
Aan u/jullie allen wordt gevraagd een bloemetje mee te nemen naar de kerk. We stellen dan (hopelijk) flinke boeketten samen, die naar verschillende zorgcentra zullen worden gebracht.
Goed om alvast te weten: op zondag 19 november is er een bijzondere viering: zangers o.l.v. Bert Rootmensen zullen met ons Iona-liederen zingen. Op het Schotse eiland Iona werd in 1938 een oecumenische gemeenschap gesticht die zoekt naar nieuwe manieren om het evangelie vorm te geven. Tientallen liederen van Iona behoren ondertussen tot de geloofsschat van mensen uit heel de wereld. In het volgende kerkblad meer informatie.
facebook

Pastorale vogelvlucht 20

De kalender geeft 29 januari aan. Zo terug denkend aan de afgelopen periode bekruipt mij een beetje het gevoel in een roller-coaster gezeten te hebben. De feestdagen, het afscheid nemen van gemeenteleden, het verwelkomen van nieuw leven in de gemeente en in ons gezin, de dagelijkse beslommeringen. Het zullen de “opa blues” wel zijn.

Mede namens Marianne heel hartelijk bedankt voor jullie meeleven en felicitaties bij de geboorte van Jenthe. Marianne en ik hebben dat “als een warme douche” ervaren. De kleine meid, zes weken te vroeg geboren, mocht vorige week het ziekenhuis verlaten en groeit nu als kool. De ouders vertonen gezonde kringen onder de ogen van een enerverend nachtleven en realiseren zich dat “een gezinnetje zijn” hard werken is. En wij als grootouders leren dat je je niet overal mee moet bemoeien.

Onwillekeurig denk je dan toch even terug aan “vroeger”. Aan “hoe deden wij dat ook al weer?” of “hadden wij dat ook?”. Neem nou het volgende. Met het idee om minder te gaan werken in het achterhoofd werden we ruim voor de geboorte geronseld om één dag in de week op te passen zodat beide ouders konden blijven werken. Een heel begrijpelijke in deze moderne tijd, maar het zet je even aan het denken. Ineens staat er weer een box in de kamer, is je studeerkamer opgefleurd met een kinderbedje, is je bureau een commode en bleek er allerlei kinderspeelgoed jaren verdekt op zolder te hebben gestaan. Dat is overigens nog niets vergeleken met het gevecht met een 3-in-1-kinderwagen. Vroeger had je een zitje voor in de auto, een buggy en een kinderwagen, overzichtelijk en alles netjes passend in de Volvo 343 die we toen hadden. Een anti-opa wetenschapper heeft die drie tot één babytransportapparaat samengevoegd. Voordat je weet hoe alles werkt heeft de kleine waarschijnlijk de lagere school al doorlopen. Heet dat trouwens nog zo? Lagere school? Opa blues: alles verstild als de kleine een tevreden boertje laat horen.

Even wat anders. De veelkleurigheid van onze gemeente komt mede tot uiting door het feit dat er naast de hier geboren en getogen “kaaskoppen” in de loop van de jaren vele uitheemse “kazen” zijn geïmporteerd. Drentenaren, Groningers, Friezen, Zeelanders, Brabanders, noem maar op. Tijdens huisbezoeken hoor ik vaak verhalen hoe het vroeger, in die en die gemeente, toeging. Herinneringen nemen op latere leeftijd een steeds belangrijker rol in ons leven in. Herinneringen maken ons deels zoals we nu mogen zijn, maar vormen ook de basis van onze huidige gemeente. Ik weet bijna zeker dat het delen van die lokale herinneringen erg op prijs zal worden gesteld door anderen binnen onze gemeente. Ik daag hierbij iedereen uit om verhalen, gewoonten, anekdotes, teleurstellingen, heuglijke zaken, etc. aan het papier toe te vertrouwen en mij toe te sturen.

Het is nog even wennen, een driedaagse werkweek. Belangrijkste conclusie tot nu toe is: ‘Je kunt wel plannen, maar de beste planning is flexibiliteit’. Schroom niet contact met mij op te nemen wanneer dat noodzakelijk is.

Tot ziens, thuis of in de gemeente,
Albert Kozijn

wie is wie?


nielspeter

Nielspeter Jans, predikant
072 515 76 25
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


albert

Albert Kozijn, ouderenpastor
06 30 38 17 91
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.