hit counter joomla


Komende vieringen

 
 26 mei 2019  10:00 uur:
ds. A. van Nierop
 
 30 mei 2019  10:00 uur:
prop. J. de Vries, Alkmaar
 
 02 juni 2019  10:00 uur:
ds. D.P. Jans
 
 09 juni 2019  10:00 uur:
ds. D.P. Jans
 
 16 juni 2019  10:00 uur:
ds. D.P. Jans

 

Hier staan alleen de diensten in
De Vrijheidskerk. Geen dienst vermeld?
Misschien is er een gezamenlijk dienst,
kijk in het totaaloverzicht.


Zondag 5 mei Lezing: Openbaring 1: 9-20. Johannes is verbannen naar Patmos, omdat hij van Jezus heeft getuigd. Daar raakt hij in vervoering en ziet hij een visioen van ‘iemand die eruitzag als een mens’. Deze persoon zegt: ‘Ik ben degene die leeft; ik was dood, maar ik leef, nu en tot in eeuwigheid. Ik heb de sleutels van de dood en van het dodenrijk.’ Johannes heeft woorden gevonden voor de beelden die hij zag, beelden waar geen woorden voor zijn. Hij maakt ons er deelgenoot van. We laten ons meevoeren naar deze hemelse hoogte. Na de dienst komen we weer met beide benen op de grond te staan, want tijdens het koffiedrinken zal het resultaat van de brainstormbijeenkomst van 7 april gepresenteerd worden. Hemelhoog en aards concreet vallen op deze Bevrijdingsdag samen. Na de zegen zingen we het Wilhelmus met elkaar, een verzets- en geloofslied om bij hoog en bij laag vol te houden: 

‘Mijn schild ende betrouwen
zijt Gij, o God mijn Heer,
op U zo wil ik bouwen,
Verlaat mij nimmermeer.
Dat ik doch vroom mag blijven,
uw dienaar t'aller stond,
de tirannie verdrijven
die mij mijn hart doorwondt.

De zondagen 12 en 19 mei. Ds. Lettie Oosterhof (Schoorl) en ds. Nielspeter Jans hebben voor deze twee zondagen een themadienst voorbereid, elk met een eigen invalshoek. Op zondag 12 mei zal het onderwerp eerst in eigen gemeente besproken worden; een week later ruilen ze en nemen ze hun uitwerking mee naar de andere gemeente. Het zal opnieuw gaan over een lezing uit Openbaring: nu hoofdstuk 7: 9-17, over de schare vóór de troon van God, een schare die niemand tellen kan. Naar aanleiding van deze lezing zullen Lettie en Nielspeter het ‘Lam Gods’ van Jan van Eyck belichten. In de Vrijheidskerk: op 12 mei ds. Nielspeter Jans en op 19 mei ds. Lettie Oosterhof.


Zondag 2 juni: Op deze wezenzondag vieren we samen avondmaal. Op het leesrooster staat Openbaring 22: 12-21: ‘Laat wie dorst heeft komen; laat wie dat wil vrij drinken van het water dat leven geeft’ (vers 17b). De lezing loopt uit op de bemoedigende uitroep van Hem die van al deze dingen getuigt: ‘Ja, Ik kom spoedig!’ De gemeente zegt dan: ‘Amen. Kom, Heer Jezus!’ (vers 20). Johannes voegt eraan toe: ‘De genade van onze Heer Jezus zij met u allen!’ (vers 21). Het zijn de allerlaatste woorden van de Schrift. Niets hoeft er meer te worden gezegd.
Zondag 9 juni Pinksteren, het feest van de Geest! De Parten, de Meden, de Elamieten, de inwoners van Mesopotamië, Judea en Kappadocië – ze staan allemaal weer in de startblokken om naar Jeruzalem af te reizen.

Zondag 1 oktober Voorganger: ds. Nielspeter Jans
In het kader van Israëlzondag besteden we aandacht aan Grote Verzoendag (zie elders).
De kinderen die de basisschool en/of de kindernevendienst verlaten, krijgen de zegen.

Zondag 8 oktober Voorganger: ds. Nielspeter Jans.
Dienst voorbereid door de plaatselijke werkgroep Kerk en Dier. We speuren naar mensen in de Bijbel die respectvol omgaan met dieren. De laatste in die rij is de Eerste: Jezus, de Goede Herder.
Kinderen wordt gevraagd hun dierenknuffels én doopdozen mee te nemen. Na de dienst worden we in de Bijbelse tuin geleid. Ook komt er een kort verslag van de Groene Kerkendag (die op zaterdag 7 oktober plaatsvindt). ’s Middags organiseert de werkgroep een inloopmiddag. We kijken dan naar de indrukwekkende film Saisons. Zie voor nadere info elders.

Zondag 15 oktober Voorganger: ds. Nielspeter Jans
Zondag 22 oktober Voorganger: ds. Hittjo Hummelen
Zondag 29 oktober Voorgangers: pastor Albert Kozijn, ds. Nielspeter Jans en de tieners van Zuid
Viering heilig avondmaal. Dienst rondom het thema ‘Omzien naar elkaar’.
Aan u/jullie allen wordt gevraagd een bloemetje mee te nemen naar de kerk. We stellen dan (hopelijk) flinke boeketten samen, die naar verschillende zorgcentra zullen worden gebracht.
Goed om alvast te weten: op zondag 19 november is er een bijzondere viering: zangers o.l.v. Bert Rootmensen zullen met ons Iona-liederen zingen. Op het Schotse eiland Iona werd in 1938 een oecumenische gemeenschap gesticht die zoekt naar nieuwe manieren om het evangelie vorm te geven. Tientallen liederen van Iona behoren ondertussen tot de geloofsschat van mensen uit heel de wereld. In het volgende kerkblad meer informatie.
facebook

Pastorale vogelvlucht 22

En dan is het de tijd voor de “lentekriebels”. De klusjes die elk jaar worden uitgevoerd zo gauw de eerste zonnestraal ons tuintje bereikt. De vijver voor de zomer klaarmaken, pompen schoonmaken, oude plantenresten verwijderen en algen bestrijden. Zo’n 20 kikkers hebben een oratoriumvereniging gevormd en drillen onder luid gekwaak de halve vijver vol.

Plantjes kopen zoals tuinkruiden, tomaten, aardbeien en paprika. Terras schrobben met azijn, afdak en zonwering schoonmaken, BBQ reinigen, etc. En dan … de schommelstoel naar buiten, zonnetje op het bolletje, een glaasje en een lolletje. Met Pasen wordt mooi weer voorspeld, kunnen de kippen aan het spit.

Nou die scooter is een succes. Was best wel even wennen, boven de 65 ben je iets minder soepel in de heupen en dat heb je toch echt wel nodig bij het vervaarlijke bochtenwerk. Al rijdend kun je even stil staan bij de grootsheid van Gods schepping en hoe wij mensen daarmee omgaan. De bollenvelden staan in bloei, dieren lopen in de wei en laatst zag ik zelfs één van onze buitenpoorters, genietend van het voorjaars zonnetje, op zijn scootmobiel door Egmond aan Zee rijden. Ik dacht even, zullen we een wedstrijdje doen, maar dat had hij vast gewonnen.

Op 17 april jl. organiseerden vrijwilligers van onze gemeente de jaarlijkse paasviering in de Oldeburgh. Het is elk jaar weer een feest om rond het paasevangelie samen te zijn, te zingen, te bidden en te luisteren naar diverse muzikale bijdragen. Ook dit keer was het weer een volle bak. Deze viering, samen met de kerstviering voorziet duidelijk in een behoefte in Oudorp. Iedereen die hier aan heeft meegewerkt nogmaals hartelijke dank en tot in de kersttijd zullen we maar zeggen.

Wat is er een wereld van verschil waar men aan denkt als Pasen weer dichterbij komt. Van paasvakantie met zon en sneeuw en ski’s tot paaseieren, paasbrunch, paashaas en paasdiner. Pasen kriebelt een beetje vinden jullie ook niet? En dan bedoel ik niet alleen het voorjaar. Wat is nu die paas­gedachte? Er zijn natuurlijk wel oude woorden en beelden die opduiken en weer onder gaan: een leeg graf, een wit licht, verwarring, verdriet. Je kunt gerust stellen dat de paashaas terrein verovert ten koste van de betekenis van het kruis en de volheid van een leeg graf. Iedereen heeft tegenwoordig zo zijn of haar eigen paaservaring. Er moeten wel woorden gevonden worden om dat evangelie van Pasen opnieuw in de eigen tijd uit te spreken. (Nielspeter deed dat op boeiende wijze 1e paasdag). Als ouders wil je je kinderen graag wat mee geven over de betekenis van Pasen. Maar dat valt lang niet altijd mee, soms schieten woorden tekort of worden ze niet ontvangen. Het is elke keer weer zoeken en vinden en gevonden worden in de opstanding van Christus.

Tot ziens, thuis of in de gemeente, Albert

wie is wie?


nielspeter

Nielspeter Jans, predikant
072 515 76 25
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


albert

Albert Kozijn, ouderenpastor
06 30 38 17 91
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.