Wat gaaf begon,
is nu gescheurd.
Met brokken
die weer in elkaar
gepast zijn.

En dan opeens
een hoopvol teken
voor allen die
nog bezig zijn
hun eigen scherven
op te vegen.

Gescheurd of niet,
het leven baant
zich nieuwe wegen
en vindt juist
in de basten
een nieuw begin.

Dit gedicht van Greet Brokerhof-van der Waa vertelt mij iets waar het in het pastoraat over gaat.

Er gebeuren dingen in ons leven die ons kortere of langere tijd het gevoel geven dat ons leven uiteenvalt. Je ziet niet altijd zin en samenhang.

Sinds 1 december van het vorige jaar ben ik zoals de meesten van u al weten, een aantal uren per week als ambulant predikant in dienst van de gemeente Alkmaar-Zuid. Mijn hoofdtaak is pastoraat. Dat betekent heel concreet dat ik de mensen opzoek en we samen het gesprek aangaan over de dingen die op dat moment aandacht vragen. Het woord ‘pastoraat’ kan een wat ‘zware’ klank hebben: als de pastor/dominee komt dan moet er wel iets heel ernstigs aan de hand zijn. Dat is soms ook zeker het geval. Dat noemen we in de kerk crisispastoraat. Maar daarnaast heb ik ook alle tijd om in gesprek te gaan over de dingen die mensen bezighouden. Soms zit iemand midden in de brokstukken, soms zijn de scherven al weer aardig bij elkaar geveegd, soms zijn er nieuwe inzichten en wenkt een nieuw begin.
Een gesprek kan ruimte bieden voor reflectie. Praten kan helpen om de dingen die je bezig houden eens in een ander perspectief te zien. Daarom kan een gesprek helend zijn.

Ik ben géén gesprekstherapeut. Ik kom namens een geloofsgemeenschap van mensen die probeert in het leven van alle dag sporen van God te herkennen of daar naar te zoeken. Soms komt dat heel expliciet ter sprake, een andere keer meer verborgen. Het gaat om pastoraat op maat.
Het is goed om te vermelden dat mijn opdracht zich niet beperkt tot de ouderen in onze gemeente maar geldt voor iedereen en alle leeftijden. Ik hoop dat de drempel laag genoeg is dat wanneer je een gesprek op prijs stelt, je zelf contact op wilt nemen. Dat kan rechtstreeks via onderstaand telefoonnummer en e-mailadres, via de bezoekteams, mensen die je kent van de kerk of de pastoraal ouderling Anneke Janse de Jonge. Dat geldt ook voor mensen waar ik al eens op bezoek ben geweest. Situaties kunnen veranderen en het is fijn wanneer u ook zelf aangeeft dat u een (vervolg)gesprek op prijs stelt.

ds. Hanneke Ruitenbeek
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
tel. 072 888 55 50

Afbeelding van Sven Lachmann via Pixabay

Pay off Protestantse Kerk 2019 RGB links