22 mei 2022  10:00 uur:

ds.. J.T. Witkamp, Vinkeveen

10 juni 2022  19:30 uur:
Taizéviering

Zondag 15 mei vieren wij met elkaar de dienst van Schrift en Tafel. Joan Idzenga leidt deze dienst. Ook zij is als lid betrokken bij onze gemeente. Zij komt in haar dagelijks werk als geestelijk verzorger in Westerhout en Nieuwpoort regelmatig onze gemeenteleden tegen, die daar tijdelijk dan wel vast wonen.

Zondag 22 mei zal voorgaan Annerien Groenendijk. Ook geen onbekende. Haar werkzaamheden als geestelijk verzorger in de Noordwest Ziekenhuisgroep is ons allen bekend. Gelukkig komen we haar vaker tegen buiten het ziekenhuis, dan er in.

Hemelvaartsdag 26 mei is er in de Vrijheidskerk geen dienst. Wij gaan dan naar De Blije Mare, waar om 10 uur een zangdienst zal worden gehouden.

Zondag 29 mei gaan we een dienst beleven met ds. Leon v.d. Dool. Ik noem dat dan een dominee van de buren. Hij is verbonden aan de Hervormde kerk in Broek op Langedijk. Voor de mensen die weleens naar Petrus in het land kijken, daar is hij ook al eens voorbijgekomen.

5 juni Pinksteren. Ds. Theo Witkamp gaat voor in deze dienst. De kinderen hebben weer iets leuks verzonnen. Ze hebben ook een verrassing, want … de kerk is dus jarig vandaag.
En met de kerk bedoelen we dan alle christenen in de hele wereld.

10 juni (vrijdag). Om half 8 is in de Vrijheidskerk een Taizéviering verzorgd door de werkgroep Eredienst. De liturg is dan Peter Tuinman en de zanggroep o.l.v. Bert Rootmensen zal van zich laten horen en dat is altijd feest. Dit alles in het kader van de week van de Oecumene.

Op 12 juni gaan alle kerkgangers van aangesloten kerken bij de ARK naar de afsluitende dienst in de Immanuelkerk in De Blije Mare. De voorganger zal daar zijn Wim van Houten, van het Leger des Heils. Deze dienst begint om 10 uur. De Vrijheidskerk is dan dus gesloten.

Op 3 juli gaat ds. Bert Griffioen bij ons voor. In deze dienst gaan 2 kinderen, Amélie en Matthias, de kindernevendienst verruilen voor de tienerdienst en worden uitgenodigd voor Provider.
De leiding van de KND verzorgt in deze dienst hun opstapje naar een volgende fase.

Nieuws uit de Vredestuin

Een korte terugblik op die donkere dagen voor kerst, de tuin vol met lichtpunten, een egel in winterslaap, gulle gaven en de eerste lentebodes …
In die laatste dagen voor kerst, toen de dagen het kortst waren en de nachten het langst, toen de tweede lockdown was afgekondigd en er via de media zoveel somberheid de huiskamers binnenstroomde, toen voelden we als tuingroep de behoefte om “lichtpuntjes” in de tuin te plaatsen. Immers:
“Duisternis kan geen duisternis verdrijven, enkel het licht is daartoe in staat. Haat kan geen haat verdrijven, enkel de liefde is daartoe in staat”. Een citaat van ds. Martin Luther King.

Voor dat aansteken van die lichtjes hadden we graag iedereen uit de kerk en de wijk uit willen nodigen om dan samen rond dat licht wat kerstliederen te zingen. Helaas kon dat laatste niet plaatsvinden i.v.m. de bekende coronaregels. Tóch wilden we die lichtjes graag laten branden en ondanks de harde wind lukte het ons om het Labyrint helemaal in het licht te zetten. Hopelijk kan dat volgend jaar mét publiek!

De egel, die zijn intrek had genomen in het egelhuis in de Vredestuin hebben we tot aan half december dagelijks gevoerd zodat het nog jonge dier voldoende vetreserves kon opbouwen om de lange winterslaap in te gaan. Toen we de egel niet meer waarnamen op de nachtcamera en het voer in het voederhuis onaangeroerd bleef, hebben we de conclusie getrokken dat de egel een lekker warm plekje had gevonden om tot ongeveer maart in winterrust te gaan.

vredestuin sneeuwklokjesDan de totale opbrengst van de donaties die we mochten ontvangen voor het vervangen van de buxusbollen en struiken: dat is een geweldig bedrag geworden, nl. ruim € 2100,- !!
Wat zijn we daar blij mee en dankbaar voor! Het stelt ons in staat om naast de nieuwe beplanting ook een al langer bestaande wens in vervulling te laten gaan: de aanschaf van een hakselmachine, zodat we al het snoeimateriaal uit de tuin fijn kunnen hakselen. Het verteert dan eerder op de composthoop en kan het volgende seizoen teruggegeven worden aan de tuin als natuurlijke compost. Zo is de kringloop weer rond.

De dag voor kerst ontvingen we wel een heel bijzonder kerstcadeau van de Gemeente Alkmaar. Er was spontaan een hele berg houtsnippers gestort bij de kerk. Daarmee hebben we de paden in de tuin nog vóór het nieuwe jaar weer van een verse laag snippers kunnen voorzien.

We zijn nog maar net over de drempel van het nieuwe jaar en nog midden in de winter en tóch zijn er in de tuin al tekenen van de lente te ontdekken. Onder het afgevallen blad in de borders zie je hier en daar al sneeuwklokjes boven de grond komen. Een teken van “Nieuw Leven”.

Ditta Voetberg