22 mei 2022  10:00 uur:

ds.. J.T. Witkamp, Vinkeveen

10 juni 2022  19:30 uur:
Taizéviering

Zondag 15 mei vieren wij met elkaar de dienst van Schrift en Tafel. Joan Idzenga leidt deze dienst. Ook zij is als lid betrokken bij onze gemeente. Zij komt in haar dagelijks werk als geestelijk verzorger in Westerhout en Nieuwpoort regelmatig onze gemeenteleden tegen, die daar tijdelijk dan wel vast wonen.

Zondag 22 mei zal voorgaan Annerien Groenendijk. Ook geen onbekende. Haar werkzaamheden als geestelijk verzorger in de Noordwest Ziekenhuisgroep is ons allen bekend. Gelukkig komen we haar vaker tegen buiten het ziekenhuis, dan er in.

Hemelvaartsdag 26 mei is er in de Vrijheidskerk geen dienst. Wij gaan dan naar De Blije Mare, waar om 10 uur een zangdienst zal worden gehouden.

Zondag 29 mei gaan we een dienst beleven met ds. Leon v.d. Dool. Ik noem dat dan een dominee van de buren. Hij is verbonden aan de Hervormde kerk in Broek op Langedijk. Voor de mensen die weleens naar Petrus in het land kijken, daar is hij ook al eens voorbijgekomen.

5 juni Pinksteren. Ds. Theo Witkamp gaat voor in deze dienst. De kinderen hebben weer iets leuks verzonnen. Ze hebben ook een verrassing, want … de kerk is dus jarig vandaag.
En met de kerk bedoelen we dan alle christenen in de hele wereld.

10 juni (vrijdag). Om half 8 is in de Vrijheidskerk een Taizéviering verzorgd door de werkgroep Eredienst. De liturg is dan Peter Tuinman en de zanggroep o.l.v. Bert Rootmensen zal van zich laten horen en dat is altijd feest. Dit alles in het kader van de week van de Oecumene.

Op 12 juni gaan alle kerkgangers van aangesloten kerken bij de ARK naar de afsluitende dienst in de Immanuelkerk in De Blije Mare. De voorganger zal daar zijn Wim van Houten, van het Leger des Heils. Deze dienst begint om 10 uur. De Vrijheidskerk is dan dus gesloten.

Op 3 juli gaat ds. Bert Griffioen bij ons voor. In deze dienst gaan 2 kinderen, Amélie en Matthias, de kindernevendienst verruilen voor de tienerdienst en worden uitgenodigd voor Provider.
De leiding van de KND verzorgt in deze dienst hun opstapje naar een volgende fase.

Nieuws uit de Vredestuin

Het is gelukt! Voordat de sneeuw en vorstperiode intrad (afgelopen februari) konden we alle nieuwe planten ter vervanging van de aangetaste buxus, nog inplanten. Diezelfde avond werd alles met een mooie witte isolerende en beschermende sneeuwdeken bedekt. Voor zover we nu kunnen zien heeft de nieuwe aanplant die koude periode goed doorstaan en beginnen de eerste struiken al uit te lopen. Overal komen inmiddels ook de voorjaarsbollen boven de grond en er zijn al vaste planten die in bloei staan.
Wat waren we blij met de spontaan aangeboden hulp en extra paar handen in de tuin de afgelopen tijd: dankjewel Ton, Tjeerd en Annie!

De Gemeente Alkmaar verwende ons opnieuw met een flinke berg nieuwe houtsnippers en met nieuwe wilgentenen. De paden zijn nu dan ook ruim voorzien van verse snippers.
De merels in de tuin zingen het hoogste lied en kondigen de lente aan. Met hun snavels wroeten ze lekker in de houtsnippers op zoek naar kleine kriebelbeestjes.
Het paartje boomkruiper is, net als vorig jaar, bezig een nestje te bouwen precies onder de rand van het schuine dak van de kerkzaal. Hommels en bijen zijn al weer gespot en ook telden we de eerste twee vlinders van dit jaar, de kleine vos. Kortom: de natuur ontwaakt in de Vredestuin!! Helaas is de ijsvogel, na die winterse periode niet meer gespot en we vrezen dat hij/zij de vorst niet overleefd heeft.
Binnenkort hebben we, als het goed is, al het oude afgestorven plantenmateriaal gesnoeid en fijngehakseld.
De sneeuw- en vorst periode gooide roet in het eten wat betreft het plaatsen van de fietsleunbeugels aan de voorzijde van de kerk. Er is een nieuwe planning gemaakt en we hopen daar in de week van 19 maart meer over te horen.
Ondertussen nadert het eerste ‘Open Tuinen Weekend’ van de Groene Route met rasse schreden: zaterdag 17 april (van 11.00 uur tot 17.00 uur) en zondag 18 april (van 12.00 uur tot 17.00 uur). We hebben er zin in! U komt toch ook?

foto's:
boven:Aardhommel op de vroegbloeiende Paarse Iris reticulata. Paars, de kleur van ingetogenheid in de veertigdagentijd.
onder: Merel (vrouw) op het houtsnipperpad

vredestuin merel