hit counter joomla

Kerkdiensten

 
 22 mei 2022  10:00 uur:
ds. A. Groenendijk
 
 29 mei 2022  10:00 uur:
ds. L. van den Dool, Broek op Langedijk
 
 05 juni 2022  10:00 uur:
ds.. J.T. Witkamp, Vinkeveen
 
 10 juni 2022  19:30 uur:
Taizéviering


 

Zondag 15 mei vieren wij met elkaar de dienst van Schrift en Tafel. Joan Idzenga leidt deze dienst. Ook zij is als lid betrokken bij onze gemeente. Zij komt in haar dagelijks werk als geestelijk verzorger in Westerhout en Nieuwpoort regelmatig onze gemeenteleden tegen, die daar tijdelijk dan wel vast wonen.

 

Zondag 22 mei zal voorgaan Annerien Groenendijk. Ook geen onbekende. Haar werkzaamheden als geestelijk verzorger in de Noordwest Ziekenhuisgroep is ons allen bekend. Gelukkig komen we haar vaker tegen buiten het ziekenhuis, dan er in.

 

Hemelvaartsdag 26 mei is er in de Vrijheidskerk geen dienst. Wij gaan dan naar De Blije Mare, waar om 10 uur een zangdienst zal worden gehouden.

 

Zondag 29 mei gaan we een dienst beleven met ds. Leon v.d. Dool. Ik noem dat dan een dominee van de buren. Hij is verbonden aan de Hervormde kerk in Broek op Langedijk. Voor de mensen die weleens naar Petrus in het land kijken, daar is hij ook al eens voorbijgekomen.

 

5 juni Pinksteren. Ds. Theo Witkamp gaat voor in deze dienst. De kinderen hebben weer iets leuks verzonnen. Ze hebben ook een verrassing, want … de kerk is dus jarig vandaag.
En met de kerk bedoelen we dan alle christenen in de hele wereld.

 

10 juni (vrijdag). Om half 8 is in de Vrijheidskerk een Taizéviering verzorgd door de werkgroep Eredienst. De liturg is dan Peter Tuinman en de zanggroep o.l.v. Bert Rootmensen zal van zich laten horen en dat is altijd feest. Dit alles in het kader van de week van de Oecumene.

 

Op 12 juni gaan alle kerkgangers van aangesloten kerken bij de ARK naar de afsluitende dienst in de Immanuelkerk in De Blije Mare. De voorganger zal daar zijn Wim van Houten, van het Leger des Heils. Deze dienst begint om 10 uur. De Vrijheidskerk is dan dus gesloten.

 

Op 3 juli gaat ds. Bert Griffioen bij ons voor. In deze dienst gaan 2 kinderen, Amélie en Matthias, de kindernevendienst verruilen voor de tienerdienst en worden uitgenodigd voor Provider.
De leiding van de KND verzorgt in deze dienst hun opstapje naar een volgende fase. 


facebook

Nieuws uit de Vredestuin

Inmiddels is in de tuin al het oude afgestorven plantenmateriaal gesnoeid. Het fijn hakselen is helaas nog niet gelukt omdat de bestelde hakselmachine al weken op zich laat wachten. Geduld is dus een schone zaak! Nu de afgestorven plantendelen verwijderd zijn ziet de aarde er heerlijk veelbelovend uit. Na de ingetogenheid van de stille week is er weer nieuw leven en een nieuwe toekomst! Het liefst zou je alle planten de grond uit willen kijken, maar na de twee zomerse dagen van 14 dagen terug is het goed dat de natuur er weer even een rem op zet door een nieuwe koude periode. Zo worden de planten alléén maar sterker en weerbaarder tegen storm, regen, droogte en ziekte.

infobordWe hebben een mooi houten, natuurlijk ogend, informatiebord geplaatst, compleet met een sedumdakje, tegen zon en regen, aan het begin van het houtsnipperpad. Op het bord is informatie-/educatiemateriaal te vinden over hommels, bijen en vlinders. Er komt nog een klein houten kastje te hangen waar losse exemplaren van de natuurherkenningskaarten in zitten. Leuk voor kinderen (en hun ouders) om mee te nemen de tuin in en op ontdekkingstocht te gaan welke hommels, bijen en vlinders ze kunnen spotten.
Twee jonge kinderen (broer en zus) van nog géén 10 jaar oud hadden het nieuwe bord met de herkenningskaarten afgelopen week al ontdekt en toen ze een langsvliegende hommel spotten, konden ze die d.m.v. de herkenningskaart direct op naam brengen. Hun enthousiasme werkte aanstekelijk. Ze vertelden honderduit over het feit dat ze met hun papa vaak zwerfvuil verzamelden en dat ze laatst een heleboel ballonnen uit een boom hadden gevist en dat er bij hun papa ook een egel in de tuin woonde. Ook wisten ze precies te vertellen waarom (wilde) bijen zo belangrijk waren voor het bestuiven van allerlei planten en gewassen en dat je daarom géén gif in je tuin moest gebruiken. Ze deden nog een rondje door ‘het doolhof’ zoals ze het noemden en daarna namen we weer afscheid. Ondertussen deed een moeder met dochter(tje) een ronde door de tuin. Kortom de tuin is vol leven en activiteit! Daar wordt je blij van!

Op het infobord hangt ook een folderrekje met de folders van de Groene Route. Ze vinden gretig aftrek. We zijn heel benieuwd hoe de eerste Open Tuinen Dagen op 17 en 18 april a.s. zullen verlopen. Hopelijk zijn de weergoden ons goedgezind, want daar valt of staat alles mee.
We creëerden en plaatsten ook nog twee natuurlijk ogende bankjes van boomstammen in de tuin. Ze passen mooi bij de andere al bestaande bankjes.

Voor wat betreft de voortgang van het verhaal van de achtergevel en de herinrichting van het binnenplein hebben we minder goed nieuws: het moderamen/de kerkenraad heeft in al zijn wijsheid besloten dat alles blijft zoals het is. Er komt dus géén doorgang vanuit de tuin naar de hal van de kerk. We laten het maar aan de kerkenraad over om hier uitleg aan te geven. Wij willen in ieder geval Caroline heel hartelijk bedanken voor al het werk wat ze heeft gedaan: alles inmeten, uittekenen en op verzoek van de kerkenraad kostenberamingen maken en tot slot maakte ze een prachtige 3D presentatie voor de kerkenraad waar iedereen enthousiast over was. Al met al heel veel werk, maar het mag géén vervolg krijgen.
Onderstaande woorden van Franciscus van Assisi kunnen dan helpen om dingen positief te blijven zien:

  • Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen
  • Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen
  • Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien

De bovenstaande tekst zal in één van de (nieuwe) vitrineborden in de tuin geplaatst worden, maar helaas is er met het vitrinebord ook sprake van een leveringsprobleem.

Gelukkig zijn er ook weer lichtpuntjes: het smoezelige en aan alle kanten verzakte en daardoor onveilige toegangspad, aan de achterzijde van de kerk naar het voormalige fietsplein, mag na bijna 53 jaar vervangen worden. Hoera! De voorbereiding hiervan zal Caroline ook oppakken, samen met de rest van de tuingroep, zoals we ook het fietsplein aan de voorkant van de kerk hebben gerealiseerd. Op het fietsenplein zijn inmiddels de lang verwachte fietsleunbeugels geplaatst.
Als tuingroep blijven we positief en actief doorgaan met het werken in de tuin om zo een bijdrage te leveren aan de toekomst van de kerk.