22 mei 2022  10:00 uur:

ds.. J.T. Witkamp, Vinkeveen

10 juni 2022  19:30 uur:
Taizéviering

Zondag 15 mei vieren wij met elkaar de dienst van Schrift en Tafel. Joan Idzenga leidt deze dienst. Ook zij is als lid betrokken bij onze gemeente. Zij komt in haar dagelijks werk als geestelijk verzorger in Westerhout en Nieuwpoort regelmatig onze gemeenteleden tegen, die daar tijdelijk dan wel vast wonen.

Zondag 22 mei zal voorgaan Annerien Groenendijk. Ook geen onbekende. Haar werkzaamheden als geestelijk verzorger in de Noordwest Ziekenhuisgroep is ons allen bekend. Gelukkig komen we haar vaker tegen buiten het ziekenhuis, dan er in.

Hemelvaartsdag 26 mei is er in de Vrijheidskerk geen dienst. Wij gaan dan naar De Blije Mare, waar om 10 uur een zangdienst zal worden gehouden.

Zondag 29 mei gaan we een dienst beleven met ds. Leon v.d. Dool. Ik noem dat dan een dominee van de buren. Hij is verbonden aan de Hervormde kerk in Broek op Langedijk. Voor de mensen die weleens naar Petrus in het land kijken, daar is hij ook al eens voorbijgekomen.

5 juni Pinksteren. Ds. Theo Witkamp gaat voor in deze dienst. De kinderen hebben weer iets leuks verzonnen. Ze hebben ook een verrassing, want … de kerk is dus jarig vandaag.
En met de kerk bedoelen we dan alle christenen in de hele wereld.

10 juni (vrijdag). Om half 8 is in de Vrijheidskerk een Taizéviering verzorgd door de werkgroep Eredienst. De liturg is dan Peter Tuinman en de zanggroep o.l.v. Bert Rootmensen zal van zich laten horen en dat is altijd feest. Dit alles in het kader van de week van de Oecumene.

Op 12 juni gaan alle kerkgangers van aangesloten kerken bij de ARK naar de afsluitende dienst in de Immanuelkerk in De Blije Mare. De voorganger zal daar zijn Wim van Houten, van het Leger des Heils. Deze dienst begint om 10 uur. De Vrijheidskerk is dan dus gesloten.

Op 3 juli gaat ds. Bert Griffioen bij ons voor. In deze dienst gaan 2 kinderen, Amélie en Matthias, de kindernevendienst verruilen voor de tienerdienst en worden uitgenodigd voor Provider.
De leiding van de KND verzorgt in deze dienst hun opstapje naar een volgende fase.

Nieuws uit de Vredestuin

De eerste twee weekenden met Open Tuinendagen, i.s.m. de Groene Route, zijn inmiddels achter de rug en wat waren het mooie weekenden om op terug te kijken, met veel bezoekers van binnen en buiten de kerk. De zaterdagen waren over het algemeen wat rustiger, maar dat werd op de zondagen meer dan goed gemaakt. Diverse mensen wilden ook even in de kerkzaal kijken en er werd regelmatig genoemd dat men de kleurige kussens, de houten banken, het glas-in-loodraam en de regenboog zo mooi in contrast vonden staan met de verdere soberheid van de kerk. Een enkeling stak een kaarsje aan voor iemand die gemist werd of nam plaats in de kerkbanken om naar de sfeervolle muziek te luisteren.

Op 15 en 16 mei kwamen heel wat mensen naar de kerk om de foto-expositie van Marja Ligterink te bewonderen. In de tuin hebben we, op verzoek, verschillende rondleidingen gegeven en waren er regelmatig vragen van bezoekers hoe ze hun eigen tuin meer voor de bijen en vlinders in konden richten. Het lijkt erop dat door de coronapandemie er meer bewustwording is gekomen voor het feit dat de mens anders om zal moeten gaan met de aarde, de dieren en de planten. Hoopvol is dat ook jonge kinderen hier al het één en ander over weten te vertellen en geïnteresseerd vragen stelden. Een groep kinderen die met hun begeleiders de Vredestuin als tussenstop hadden, toen ze een alternatieve avondvierdaagse door de wijk liepen, gaven aan dat ze graag terug wilden komen als de mensen van de egelopvang (Stichting Dikke Prik) met het volgende Open Tuinen Weekend op 27 juni voorlichting in de tuin komen geven over egels.

Met de egel gaat het overigens goed: hij/zij is weer ontwaakt uit de winterslaap en op nachtcamerabeelden is nu toch duidelijk te zien dat er meerdere egels het voederstation komen bezoeken. Dat zou zomaar kunnen betekenen dat er binnenkort kleine ‘prikkies’ worden geboren. We houden u op de hoogte.

Op de Open Tuinen Dagen in mei vonden de zélf opgekweekte stekken gretig aftrek. We hadden ook een collectebus geplaatst voor donaties voor het onderhoud aan de tuin. Dit op verzoek van een aantal trouwe bezoekers uit de wijk die regelmatig een wandeling maken door de Vredestuin. Zij wilden graag hun steentje bijdragen aan de tuin. Er zat een mooie opbrengst in de bus.

vredestuin hakselaarOnze nieuwe ‘tuinhulp’, de hakselaar, is ook eindelijk gearriveerd en daar zijn we heel blij mee!! De eerste kruiwagens met snoeiafval zijn inmiddels in hele kleine mootjes gehakt, zodat we er betere compost van kunnen maken.

Tijdens het schrijven van dit stuk giert de storm om het huis en staat het Pinksterweekend voor de deur. Laten we hopen dat de storm niet al te veel schade toebrengt in de tuin.

We hopen u weer te ontmoeten en verwelkomen op één van de dagen van het volgende Open Tuinen Weekend op 26 en 27 juni. In de tuin zal dan een expositie zijn van Babet Straasheijm. Zij maakt van Cortenstaal prachtige objecten (bloemen, vogelhuisjes, vogels, vlinders en andere dieren) die in de tuin geplaatst kunnen worden en mee wiegen in de wind. Van harte aanbevolen!

Ditta Voetberg