22 mei 2022  10:00 uur:

ds.. J.T. Witkamp, Vinkeveen

10 juni 2022  19:30 uur:
Taizéviering

Zondag 15 mei vieren wij met elkaar de dienst van Schrift en Tafel. Joan Idzenga leidt deze dienst. Ook zij is als lid betrokken bij onze gemeente. Zij komt in haar dagelijks werk als geestelijk verzorger in Westerhout en Nieuwpoort regelmatig onze gemeenteleden tegen, die daar tijdelijk dan wel vast wonen.

Zondag 22 mei zal voorgaan Annerien Groenendijk. Ook geen onbekende. Haar werkzaamheden als geestelijk verzorger in de Noordwest Ziekenhuisgroep is ons allen bekend. Gelukkig komen we haar vaker tegen buiten het ziekenhuis, dan er in.

Hemelvaartsdag 26 mei is er in de Vrijheidskerk geen dienst. Wij gaan dan naar De Blije Mare, waar om 10 uur een zangdienst zal worden gehouden.

Zondag 29 mei gaan we een dienst beleven met ds. Leon v.d. Dool. Ik noem dat dan een dominee van de buren. Hij is verbonden aan de Hervormde kerk in Broek op Langedijk. Voor de mensen die weleens naar Petrus in het land kijken, daar is hij ook al eens voorbijgekomen.

5 juni Pinksteren. Ds. Theo Witkamp gaat voor in deze dienst. De kinderen hebben weer iets leuks verzonnen. Ze hebben ook een verrassing, want … de kerk is dus jarig vandaag.
En met de kerk bedoelen we dan alle christenen in de hele wereld.

10 juni (vrijdag). Om half 8 is in de Vrijheidskerk een Taizéviering verzorgd door de werkgroep Eredienst. De liturg is dan Peter Tuinman en de zanggroep o.l.v. Bert Rootmensen zal van zich laten horen en dat is altijd feest. Dit alles in het kader van de week van de Oecumene.

Op 12 juni gaan alle kerkgangers van aangesloten kerken bij de ARK naar de afsluitende dienst in de Immanuelkerk in De Blije Mare. De voorganger zal daar zijn Wim van Houten, van het Leger des Heils. Deze dienst begint om 10 uur. De Vrijheidskerk is dan dus gesloten.

Op 3 juli gaat ds. Bert Griffioen bij ons voor. In deze dienst gaan 2 kinderen, Amélie en Matthias, de kindernevendienst verruilen voor de tienerdienst en worden uitgenodigd voor Provider.
De leiding van de KND verzorgt in deze dienst hun opstapje naar een volgende fase.

Nieuws uit de Vredestuin

Herfst. Voor de weerkundigen begint de herfst op 1 september. De astronomische herfst begint zo rond 23 september. Dan staat de zon precies boven de evenaar waardoor dag en nacht overal op aarde even lang duren. Daarom begint de herfst meestal op 22 of 23 september. Het weer trekt zich doorgaans niets aan van deze data en tot laat in de herfst kan het nog prachtig nazomerweer zijn. En dat lijkt ook nu weer het geval. Terwijl we in de achter ons liggende zomer nauwelijks hebben hoeven sproeien, moesten in de afgelopen weken al twee keer de pompjes in de vijver aangezet worden omdat de tuin o zo droog was. Door de vele regen in de afgelopen zomer, vierden de slakken dit jaar menig feestje en meerdere mooie planten werden slachtoffer van hun vraatzucht.

grauwevliegenvangerZo ook de dahlia’s. Ze hadden één van de blikvangers in de herfstperiode moeten worden, maar al na twee dagen in de volle grond waren ze volledig kaal gevreten. Ja, tuinieren kent ook vaak frustraties! We hebben nu het voornemen om volgend voorjaar op een biologisch natuurlijke manier de (naakt)slakken te gaan bestrijden, namelijk met zogenaamde nematoden, of wel aaltjes. Hopelijk dan minder kaalgevreten planten in de tuin.

De herfst is ook de tijd dat de tuin steeds meer in ‘de ruststand’ gaat, maar dit geldt niet voor de mensen van de tuingroep. Er is veel werk aan de winkel, want in de strook groen langs de vijver zijn verschillende bomen doodgegaan en na overleg met de gemeente Alkmaar hebben we toestemming om deze bomen ‘op te ruimen’. Het vrijgekomen hout zal dan gebruikt worden voor uitbreiding van de houtril. Die houtril is een waar lustoord voor vogels en vlinders, libellen, bijen, hommels, egels en kleine kriebelbeestjes vinden er een mooie schuilplaats voor de wintermaanden. Zo is de kringloop weer rond.

Op 6 of 7 oktober gaan we starten met de renovatie van het binnenplein en tegen de tijd dat deze Samen Verder bij u door de brievenbus glijdt, zijn we, denk ik, al een heel eind met de herinrichting.

spinHerfst betekent ook spinnentijd en dat is duidelijk te zien in de tuin, her en der hangen van die kunstig gevlochten spinnenwebben, met daarin meestal een kruisspin of ook wel tuinspin genoemd. Wie niet bang is voor spinnen moet zo’n prachtig dier maar eens van dichtbij bekijken (en anders deze bladzijde maar snel verder lezen ...). Vooral vogels zijn hun natuurlijke vijand en die zijn er genoeg in de tuin. Vorige week nog zagen we een hele familie staartmeesjes. Het zijn van die schattige wit/roze bolletjes met een hele lange staart die in bomen en struikgewas druk ‘kwebbelend’ elkaar op de lekkerste insecten en besjes attenderen. Ook zagen we tot onze verrassing een grauwe vliegenvanger. Een vogel die in het voorjaar helemaal uit Afrika komt vliegen en nu waarschijnlijk alweer op de terugreis is. Waar we heel blij om zijn, is dat we in de afgelopen weken een paar maal weer een ijsvogel hebben gehoord bij de vijver. Wie weet horen of zien we ze weer vaker bij de tuin.

amberboomDe tuin blijft ook in het najaar nog steeds mensen trekken die even een rondje lopen, lekker even genieten van een herfstzonnetje op één van de bankjes of gebruik maken van het labyrint.
Nog even en dan zullen de bladeren van de amberboom weer naar dat mooie geel, oranje en donkerrood verkleuren. Vorig jaar gaf dat een prachtig stilleven in het doopvont in de tuin.
Laat die herfst maar komen!

Ditta Voetberg