22 mei 2022  10:00 uur:

ds.. J.T. Witkamp, Vinkeveen

10 juni 2022  19:30 uur:
Taizéviering

Zondag 15 mei vieren wij met elkaar de dienst van Schrift en Tafel. Joan Idzenga leidt deze dienst. Ook zij is als lid betrokken bij onze gemeente. Zij komt in haar dagelijks werk als geestelijk verzorger in Westerhout en Nieuwpoort regelmatig onze gemeenteleden tegen, die daar tijdelijk dan wel vast wonen.

Zondag 22 mei zal voorgaan Annerien Groenendijk. Ook geen onbekende. Haar werkzaamheden als geestelijk verzorger in de Noordwest Ziekenhuisgroep is ons allen bekend. Gelukkig komen we haar vaker tegen buiten het ziekenhuis, dan er in.

Hemelvaartsdag 26 mei is er in de Vrijheidskerk geen dienst. Wij gaan dan naar De Blije Mare, waar om 10 uur een zangdienst zal worden gehouden.

Zondag 29 mei gaan we een dienst beleven met ds. Leon v.d. Dool. Ik noem dat dan een dominee van de buren. Hij is verbonden aan de Hervormde kerk in Broek op Langedijk. Voor de mensen die weleens naar Petrus in het land kijken, daar is hij ook al eens voorbijgekomen.

5 juni Pinksteren. Ds. Theo Witkamp gaat voor in deze dienst. De kinderen hebben weer iets leuks verzonnen. Ze hebben ook een verrassing, want … de kerk is dus jarig vandaag.
En met de kerk bedoelen we dan alle christenen in de hele wereld.

10 juni (vrijdag). Om half 8 is in de Vrijheidskerk een Taizéviering verzorgd door de werkgroep Eredienst. De liturg is dan Peter Tuinman en de zanggroep o.l.v. Bert Rootmensen zal van zich laten horen en dat is altijd feest. Dit alles in het kader van de week van de Oecumene.

Op 12 juni gaan alle kerkgangers van aangesloten kerken bij de ARK naar de afsluitende dienst in de Immanuelkerk in De Blije Mare. De voorganger zal daar zijn Wim van Houten, van het Leger des Heils. Deze dienst begint om 10 uur. De Vrijheidskerk is dan dus gesloten.

Op 3 juli gaat ds. Bert Griffioen bij ons voor. In deze dienst gaan 2 kinderen, Amélie en Matthias, de kindernevendienst verruilen voor de tienerdienst en worden uitgenodigd voor Provider.
De leiding van de KND verzorgt in deze dienst hun opstapje naar een volgende fase.

Nieuws uit de Vredestuin

winterakoniet

Vorige keer schreef ik al over lentekriebels en dat het voorjaar in de lucht hing. Maar eigenlijk doen we dan die mooie winterbloeiers, die er ook zijn, tekort. Want zelfs midden in de winter zijn er bloemen en planten die zich niets aantrekken van kou en grauwe dagen. In de tuin laten bijvoorbeeld de felgele winterakonieten zien dat ze in de winter kunnen bloeien en zelfs al zou er sneeuw gevallen zijn, dan zouden ze die vrolijke gele kopjes boven de sneeuw uit gestoken hebben. Aan hun stuifmeel doen vroege insecten zich tegoed. Ook verschillende soorten Helleborus laten zich al zien.

sarcococcaEen nieuwe ‘ster’ aan het firmament in de tuin zijn de mooi bloeiende Sarcococca-struikjes bij het binnenplein. Deze groenblijvende struik die wel iets weg heeft van de buxus, staat te stralen met heel bescheiden kleine ‘sterretjes’. In het frans wordt dit groenblijvende heestertje, "Buis parfumé" genoemd, vanwege de heerlijke geur die de bloemetjes verspreiden. De Nederlandse naam is vleesbes. Achterin de tuin langs het houtsnipperpad staan fragile cyclaampjes met hun hoofdjes naar de zon gericht. Elk jaar worden de pollen een stukje groter.
cyclaamKortom, nog voor de lente écht uit z’n voegen barst, kunnen we al genieten van vroege winterbloeiers in de tuin. De belofte van de Schepping dat er na het donker altijd weer licht komt!

Ondertussen is de nieuwe folder 2022 van de Groene Route uitgekomen met daarop de data van de Open Tuinen Dagen en deze zit al in de folderhouder bij de ingang van de tuin. Mooi om te vermelden is dat het Open Tuinen Weekend van 11 en 12 juni opgenomen wordt in het programmaboekje van de Week van de Oecumene. Onze eigen folder van de Vredestuin is hier en daar wat aangepast en ligt nu bij de drukker.folder groen tuinen

In januari ontving de tuingroep van het kerkelijk bureau een overzicht van donaties die in de tweede helft van 2021 gedaan waren specifiek voor de tuin. Het was hartverwarmend om te zien dat zowel mensen van binnen als van buiten de kerk gulle giften hadden overgemaakt. We willen iedereen die hier aan bijgedragen heeft heel hartelijk bedanken! Fijn om te merken dat de tuin er toe doet!
helleborusNiet alle planten die we ter vervanging van de buxus hadden aangeplant zijn goed aangeslagen, dus een gedeelte van het geld zal besteed worden aan herplant.
Als tuingroep waren we al een tijdje aan het dubben hoe we het padvast van het nieuwe binnenplein en het pad vanaf de containeropslag van een goede, duurzame en niet al te prijzige kantopsluiting konden voorzien. Het aanbod van een gemeentelid, die zijn tuin wilde ‘ontstenen’, kwam dan ook als geroepen: afgelopen week werd een flinke lading dikformaat klinkers opgehaald welke binnenkort langs de randen van het padvast zullen worden aangebracht. Wederom een mooi voorbeeld van duurzaam hergebruik! We zijn er super blij mee.
Er was ook een wat minder leuke ontdekking toen er op een zondagmorgen een dode ijsvogel (vrouwtje) in de tuin lag. Waarschijnlijk was ze tegen de ramen van de hal aan gevlogen en had dit niet overleefd.
Een andere, leukere vondst was een aantal braakballen die onder de grote conifeer lagen. Het zou dus zomaar kunnen dat er af en toe een bos- of ransuil een bezoekje brengt aan de tuin. Bosmuisjes genoeg in ieder geval.
Tot slot, wat betreft de egels: die lijken nu toch echt in winterslaap, want het voer in de etensbak blijft al weken onaangeroerd.