Als ik dit schrijf hoor ik op de radio de top 80's. Grappig dat bij de muziek die je hoort ook herinneringen uit die tijd naar boven komen. Blijkbaar is het makkelijk om dingen die je meemaakt te koppelen aan muziek (of andersom). Uit onderzoek blijkt dat de twee activiteiten die het vaakst herinnerd worden autorijden en dansen zijn. Die gaan dan ook vrijwel altijd samen met muziek luisteren. En nog een feitje: de emoties die worden opgeroepen door muziek zijn voornamelijk positief. Mensen voelen zich dankzij de herinneringen die de muziek oproept veelal vrolijk, jeugdig en nostalgisch.
Muziek is een belangrijk onderdeel van onze kerkdiensten. Ook bij de liederen in de kerk kunnen emoties naar boven komen. Bij de een gebeurt dat bij psalmen en gezangen die we al lange tijd in de kerk zingen en bij de ander juist bij liederen uit andere bundels dan ons eigen liedboek. Het is dan ook niet gek dat we in de kerk niet alleen liederen uit het liedboek zingen (hoewel er daar genoeg in staan). In andere bundels staan immers ook mooie liederen. Soms zijn het de teksten die je kunnen raken en de andere keer is het de melodie. Zelf vind ik het een verrijking wanneer er in een dienst, naast de liederen uit het Liedboek, ook andere christelijke liederen worden gezongen.
In de toekomst van onze kerk zal de muziek en de liederen die we zingen een belangrijke plaats (blijven) innemen. Dit is ook te lezen in de Toekomstvisie bij het kopje 'Vieringen':
"Vieringen moeten ondersteund worden door verschillende vormen van muziek.
Naast het orgel ook gebruik maken van andere muzikale ondersteuning en/of zang."
"Moeten"... niet iedereen zal daar hetzelfde over denken. Dat geldt ook voor andere aspecten uit de visie... Uit gesprekken van de predikanten met de kerkenraadsleden blijkt dat er nog veel verschillende ideeën leven over het 'handen en voeten geven' aan de Toekomstvisie. Mede daarom is er door de AK een voorstel gedaan om, met de beide kerkenraden en de leden van de Toekomstgroep, daar eens verder over na te denken. Dit voorstel is overgenomen door de beide wijkkerkenraden.
Inmiddels is deze 'heidag' gepland op 15 maart a.s. Naast onderlinge kennismaking (voor zover nodig) zullen er diverse vraagstukken aan de orde komen die gaan over de invulling van de Toekomstvisie: Hoe willen we kerk zijn in 2030? En denk daarbij dan aan: aantal vierplekken; aantal predikanten; organisatiestructuur; gebouwen; enz. De bedoeling is dat er diverse concrete voorstellen tot stand komen die we kunnen voorleggen aan de gemeente. Binnenkort zal er dan ook een moment gepland worden voor een gemeente-bijeenkomst waar deze voorstellen besproken kunnen worden.
Meer informatie volgt... zodra er meer bekend is over de uitkomsten van de heidag en de bijeenkomst voor de gemeenteleden.
Joan Maljaars