Activiteiten
Op deze pagina vindt u het aanbod van activiteiten. Allereerst een overzicht van het jaarlijks wisselende aanbod, gesorteerd op datum. Vervolgens een overzicht van vaste kringen, gespreksgroepen en open kerk.
Taakgroep Vorming en Toerusting geeft tweemaal per jaar een boekje uit met het activiteitenprogramma. Het programma omvat cursussen, kringen, films en andere activieiten zoals gezamenlijk museumbezoek. Deze uitgave wordt met ons kerkblad Samen Verder verspreid en er zijn exemplaren in de kerkgebouwen beschikbaar. U kunt de pdf-versie van uitgave voorjaar 2025 hier downloaden.

Veertigdagentijd in Zuid
vanaf 5 maart De periode vóór Pasen is van oudsher een tijd van inkeer, bezinning en gebed. We staan stil bij het lijden van Jezus en van onze naasten dichtbij en ver weg.
Dit jaar is het thema: 'Als nieuw'! We kijken uit naar het koninkrijk van God. Tegelijkertijd zien we ook al wat van dat koninkrijk in het hier-en-nu, zoals in al het werk dat kerken en partnerorganisaties van Kerk in Actie wereldwijd doen voor medemensen in nood. Ga in deze Veertigdagentijd mee naar kerken en gemeenschappen in China, Colombia, Moldavië, de Golfstaten en Oekraïne, door voor hen te collecteren.

Wandelen in de veertigdagentijd
vanaf begin maart Wil je in de veertigdagentijd wandelen en mensen ontmoeten? Iedereen is welkom, ook niet kerkleden.
Vraag je buurman/buurvrouw gerust om mee te doen.
Elke zondag doen we alle namen in een hoge hoed en halen er tweetallen uit. Je krijgt een mail of telefoontje met elkaars contactgegevens. Samen maak je een afspraak waar, wanneer en hoelang je gaat lopen.
Als inspiratie voor de wandeling geven we de tekst van de veertigdagenkalender van de PKN voor die week mee.
Meedoen mag ook voor één of enkele weken.

Hebreeuws leren
vanaf 5 maart: De taal van het Oude Testament:
Hebreeuws leren is niet zo heel moeilijk. Wel moet je eerst even de hobbel nemen om die vreemde letters te leren. Maar we doen het samen en stap voor stap. Het wordt een ontdekkingstocht: als je Hebreeuws kunt lezen, krijgt de Bijbel ook meer diepgang.
We maken een start met het leren van deze boeiende taal. Eens in de twee weken ontmoeten we elkaar en gaan we steeds een stapje verder: het alfabet leren, het werkwoord sterk en zwak, en uiteindelijk het begin van de Bijbel vanuit het Hebreeuws in het Nederlands vertalen!

Kunstkijken in het voorjaar
Vanaf 7 maart. Bijbelverhalen zijn vaak in beeld gebracht. Het is boeiend om naar deze verschillende kunstwerken te kijken met elkaar.
Je ziet dan welke aspecten van het bijbelverhaal de kunstenaar belangrijk vond om te verbeelden. Iedere periode legt weer andere accenten.
Deze lente richten we onze aandacht op de overspelige vrouw genoemd in het evangelie van Johannes. In deze tekst staat de bekende zin: “Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen.”

Ziekenzalving
3 april. In de Bijbel staat (Jakobus 5:14): Laat iemand die ziek is de oudsten van de gemeente bij zich roepen; laten ze voor hem bidden en hem met olie zalven in de naam van de Heer.
Dat bidden doen we als protestanten wel, maar het zalven met olie is in de traditie gestopt bij het splitsen van de kerk in Rooms-katholiek en Protestant. Ziekenzalving werd lang gezien als iets wat alleen bij de Rooms-katholieke kerk thuishoort.
Maar veel Rooms-katholieke rituelen krijgen ook in onze kerk een vaste plek. Denk aan de paaskaars, het aansteken van een kaarsje voor een gebedsintentie, het dragen van een liturgisch gewaad en het gebruik van liturgische kleuren.

Paaskaars maken
Wilt u eens zelf een (huis) paaskaars ontwerpen?
We gaan het samen doen op 4 en 7 april!
In zowel de Vrijheidskerk als de Immanuelkerk gaan we voor Pasen zelf de nieuwe paaskaars maken. Er wordt dus geen kant-en-klare kaars besteld, maar een blanco kaars, waar we zelf de afbeelding op maken.
Er zijn een paar creatieve mensen die dat samen zullen doen. Dan is het ook mogelijk om voor uzelf een huiskaars te maken: een blanco kaars versieren met wax is niet moeilijk en wel heel leuk. Voor jong en oud.

Gebedsproeverij
v.a. 23 april. Bidden gebeurt in vele vormen en op vele manieren. Tussen Pasen en Pinksteren maakt u iedere woensdag kennis met meerdere vormen, u gaat belevend leren.
De data in de vijftig dagen tussen Pasen en Pinksteren:
- 23 april, een middag- of avondgebed
- 30 april, Lectio Divina: ‘… zoek en je zult vinden, klop en er zal voor je worden opengedaan' (Mt. 7:7b). Het zoeken gebeurt in het lezen, het vinden in het overwegen, het kloppen in het bidden, het openen in het schouwen. Een uur lang lezen, overwegen, bidden en schouwen.

Echo for Peace
Marathonconcert voor de vrede m.m.v. diverse organisten
De vereniging European Cities of Historical Organs (ECHO) organiseert op zondag 27 april in diverse steden in Europa marathonconcerten voor de vrede. Stadsorganist Pieter van Dijk organiseert in Alkmaar het marathonconcert, van 11:00 tot 23:00 uur.
Alkmaar is sinds 1997 lid van de Europese stedenband ECHO (European Cities with Historical Organs). De marathon in de Alkmaarse Grote Kerk heeft een lengte van 12 uur. Anjo van de Ven, wethouder van Cultuur, opent deze roep om vrede om 11:00 uur. Op alle hele uren zal een kort verhaal of gedicht waarin de vrede centraal staat worden voorgedragen, gevolgd door korte concerten door diverse musici.

Vrijheidsmaaltijd in de Vrijheidskerk
Op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag met een vrijheidsmaaltijd in de Vrijheidskerk. In heel het land worden op deze dag vrijheidsmaaltijden georganiseerd. De kern van de vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij gasten over vrijheid en onvrijheid spreken: thema’s waar je misschien niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan kan geven.
We eten soep – Vrijheidssoep – het symbool van de Vrijheidsmaaltijd. Dit jaar komt het recept uit de keuken van chef Jet van Nieuwkerk. Het is een goedgevulde minestronesoep met boerenkool en witte bonen (vegetarisch).

Film: The Armed Man
8 mei. The Armed Man: A Mass for Peace is een compositie voor solisten, koor en orkest van Karl Jenkins uit 1999. Hij schreef dit stuk voor het Royal Armouries Museum ter gelegenheid van de feesten naar aanleiding van het nieuwe millennium en het werd voor het eerst uitgevoerd op 25 april 2000 in Londen. Het werk wordt opgedragen aan de slachtoffers van de Kosovo crisis. The Armed Man is deels gebaseerd op de katholieke mis, geschreven ter promotie van de vrede.

Lecto Divina
In de Lectio Divina laten we ons aanspreken door het Woord van God, door teksten uit de Bijbel. Het is een biddende, luisterende, opmerkzame en meditatieve wijze van bijbellezing.
Lectio Divina is dus geen theologisch wetenschappelijke bestudering van teksten, geen exegese. Dergelijke kennis is dan ook geen vereiste vooraf. Het zou ons zelfs in de weg kunnen staan. Het gaat hier om de vraag: Waar word ik aangesproken in de tekst die ik lees? En: Wat heeft deze tekst mij dan te zeggen nu, vandaag, in de situatie waarin ik me bevind? Het is een meditatieve benadering van de tekst die gelezen wordt. Die kan leiden tot een (persoonlijk) nieuw Gods-verstaan, een nieuw Christus-verstaan en tegelijk een nieuw zelf-verstaan. Het kan een richting duiden in mijn omgaan met omstandigheden in mijn leven in het hier en nu.

Leeskring PGA
Elke twee maanden op een doordeweekse middag van 14.00 tot 16.00 uur een boek bespreken en daar samen over nadenken en de verschillende leeservaringen uitwisselen. We kwamen de afgelopen jaren bijeen in De Wijkplaats in Oudorp en nu doen we dat in de Vrijheidskerk in Alkmaar. Bij toerbeurt leidt een van de deelnemers de bespreking in. De ervaring leert dat de bij elkaar gevoegde indrukken een boek rijker maken en ons als lezers ook. En het schept een onderlinge (vertrouwens)band. Op dit moment zijn er tien deelnemers.

Stiltekring: op zoek naar de stilte
Iedere derde dinsdag van de maand komen we bij elkaar om met elkaar, na een korte inleiding twee keer 20 minuten stil te zijn. Jezus en vele anderen trokken zich terug uit alle drukte en hectiek en namen hun moment met God. Stil zijn is geen doel op zich. Het is een middel om ‘ruis van de lijn’ te halen, zodat er ruimte ontstaat voor ons eigen moment met God en voor het verstaan van Gods stem. Misschien lijkt het moeilijk, maar door samen stil te zijn ondersteun je elkaar. Een deelnemer omschreef het een keer zo mooi: 'Het is bijzonder te merken dat je zonder met elkaar te spreken, toch een gedeelde bron kunt ervaren.' U bent van harte welkom om mee te doen.
Ervaring met meditatie is geen vereiste.

Bijbelkring n.a.v. het oecumenisch leesrooster
Deze groep bespreekt met elkaar de teksten die in het oecumenisch leesrooster staan, voorafgaand aan de zondag na de bijeenkomst van de groep. De groep wil samen naar de bijbelteksten luisteren en wisselt gedachten hierover uit. Door juist de verschillende opvattingen naast elkaar te leggen, ontstaat er steeds iets nieuws. Er is geen voorkennis nodig. Respect voor de bijbeltekst en voor elkaar is genoeg. Als dit u aanspreekt, bent u van harte welkom.
- leiding: Raphaël Schulte
- datum en tijd: vier- tot zeswekelijks van 20.15-22.00 uur
- locatie Oudegracht 43 in Alkmaar, deelname is ook online mogelijk door videobellen
- inlichtingen: Raphaël Schulte, tel. 072 515 96 78.
Image by congerdesign from Pixabay

Link-Up
Link-up, Pioniersplek voor Jong Volwassenen.
Ben je geinteresseerd in het christendom? Wat is het? Wat kan het toevoegen aan je leven? Wat past daarin bij jou? Wil je daar meer van horen en met leeftijdsgenoten van gedachten wisselen? Neem contact op voor meer info en/of je op te geven voor een aankomende activiteit.
Locatie: afhankelijk van type bijeenkomst (stadsstrand, Delta, online)
Wat is pionieren?
Interesse? Neem een kijkje op onze webpagina webpagina en/of stuur een mail naar

In gesprek gaan met de Bijbel als uitgangspunt voor je leven
De Bijbel als materiaal voor het leven, voor iedereen te gebruiken, omdat hij ons zoveel te zeggen heeft, al geloof je niet (meer), aldus Mieke van der Weij, in het tv programma ‘Adieu God’ van Tijs van den Brink. Dan nóg is het zo'n belangrijk boek om te raadplegen, er in te lezen, er spreekt troost uit. Leven op grond van de Bijbel, de God van Abraham, Isaak en Jakob. Of u nu interkerkelijk bent, buitenkerkelijk, daar gaat het niet om. Waar het wel om gaat is dat de Bijbel centraal staat.
- leiding: Anna Hulst
- datum en tijd in onderling overleg
- locatie: Bonairestraat 7, 1825 PX Alkmaar
- informatie en opgave:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 13 37 84 91

Soep & Spirit
Samen iets delen: eten en een zinvol gesprek. Dat is het concept van ‘Soep & Spirit’. Een groep deelnemers wordt aan elkaar gekoppeld en komt regelmatig samen. Dat kan steeds bij dezelfde persoon thuis zijn of wisselen.
De frequentie mag je zelf bepalen, bijvoorbeeld eens per maand of per twee maanden. Je komt samen rond etenstijd (18.00 -20.00 uur bijvoorbeeld). Iedereen levert een aandeel aan de maaltijd: soep, stokbrood, toetje, wijn, …

WandelLinkUp
Pioniersgroep LinkUp wil mensen samenbrengen die nieuwsgierig zijn naar het geloof en niet vanzelfsprekend zijn opgegroeid met geloof en Bijbel.
De wandelgroep van de pioniersgroep LinkUp bestaat al 3 jaar en is ontstaan uit de behoefte om Bijbelverhalen te ontdekken. Tijdens de wandeling bespreken we een verhaal en wat het voor ons leven van betekenis kan zijn. Elke 14 dagen ontmoeten we elkaar voor een wandeling en natuurlijk drinken we daarna samen koffie of thee.
data en tijd: vrijdagochtend 10 uur, om de week
locatie: in onderling overleg
opgave en informatie: via