Iedereen moet op de kleintjes letten …, of toch niet?
De leden van het College van Kerkrentmeesters zijn vooral bezig met de eigen gemeente en niet zo vaak met wat er organisatorisch nog boven ons zit. Zo af en toe hebben we te maken met de classis in Noord-Holland maar er is uiteraard ook nog een landelijke organisatie. Die organisatie moet ook betaald worden en dus wordt bij alle gemeenten jaarlijks een quotum in rekening gebracht. Daarnaast is er voor gemeenten die zelf weinig kapitaal hebben een solidariteitskas en daar betalen wij ook een aandeel voor. Sinds november 2002 wordt dit op dezelfde manier bepaald en tot zover de introductie.
Maar opeens staat dit onderwerp vol in de schijnwerpers als halverwege 2024 de Kleine Synode besluit om de grondslag van de heffing van deze twee bijdragen aan de PKN te wijzigen en de gemeenten daarvan in kennis stelt. Voor een deel van de gemeenten is dat gunstig maar voor heel veel gemeenten juist niet. Voor de PG Alkmaar betekende dit een heel serieuze verhoging van bijna 50%. Hopelijk heeft u mijn presentatie van november nog in het geheugen waarin ik duidelijk maakte dat wij ook al jaren met tekorten te maken hebben. In navolging van veel andere gemeenten maakten wij dus bezwaar en dienden een revisieverzoek in.
Naar aanleiding van de vele revisieverzoeken heeft de Kleine Synode in december opnieuw vergaderd, een kleine aanpassing op het percentage gedaan en extra toelichting verstrekt. Maar ze hebben ook veel argumenten terzijde geschoven want de dienstenorganisatie moet ook betaald worden en iemand moet die 26% hogere kosten ophoesten. U leest het goed: terwijl alle gemeenten op welke wijze dan ook de tering naar de nering moeten zetten, groeit de dienstenorganisatie substantieel. De verontwaardiging hierover zult u dan ook begrijpen.
Eind februari is besloten om het ingediende bezwaar te handhaven. Behalve dat er inhoudelijk nog steeds zaken in de nieuwe grondslag zitten die daar niet thuishoren wordt als belangrijkste argument aangevoerd dat de Kleine Synode niet bevoegd is om deze wijziging door te voeren. En dan zitten we echt in de kleine lettertjes van de kerkelijke regelgeving waar wij als lokale bestuurders normaal gesproken weinig mee te maken hebben, wat we graag zo hadden gehouden. Hoe dit afloopt valt nog niet te zeggen. Voorlopig is de nieuwe regeling opgeschort en buigen wij ons weer over de lokale uitdagingen.
Peter Tuinman