hit counter joomla

Activiteiten

 

VT2016nj

De Protestantse Gemeente Alkmaar organiseert diverse activiteiten. Taakgroep Vorming en Toerusting geeft tweemaal per jaar een folder uit met het activiteitenprogramma. Het programma omvat cursussen, kringen, films en andere activieiten zoals gezamenlijk museumbezoek. De folder wordt bij de gemeenteleden thuisbezorgd en er zijn exemplaren in de kerkgebouwen beschikbaar. Klik op de afbeelding om de folder te downloaden.

Activiteiten

Kijk voor alle activiteiten in de agenda.

Bijbelkring

Deze groep bespreekt met elkaar de teksten die in het Evangelisch-Luthers Dagboek aangegeven staan voorafgaand aan de zondag na de bijeenkomst van de groep. De groep wil samen naar de bijbelteksten luisteren en wisselt gedachten hierover uit. Door juist de verschillende opvattingen naast elkaar te leggen, ontstaat er steeds iets nieuws. Er is geen voorkennis nodig. Respect voor de bijbeltekst en voor elkaar is genoeg. Als dit u aanspreekt, bent u van harte welkom.

Lees meer...

Zomerschool 2018

Vanaf 13 augustus. Er is geen andere mogelijkheid dan moed', mystieke teksten voor mensen van nu door vrouwen van geloof: Simone Weil, Etty Hillesum, Dorothee Sölle, Ida Gerhardt en Mariade Groot. Nadere informatie volgt in Samen Verder en op www.pg-alkmaar.nl.

Lees meer...

Zingen in de zomer

Woensdagavond 29 augustus wordt er een Zomeravond Zangdienst gehouden in de Immanuelkerk, aanvang 19.30 uur.
We gaan non stop bekende liederen zingen: psalmen, liederen uit de bundel van Johannes de Heer, bekende opwekkingsliederen, avondliederen uit het liedboek en nog veel meer.
Anno Bos en Cor Docter bespelen het orgel en de piano, Marinke van der Graaf speelt op de dwarsfluit.

Lees meer...

Bijbelstudiegroep

We gaan definitief beginnen op 30 augustus, donderdagavond 19.45 uur, eerst nog Bonairestraat 7, t.o. het wijkcentrum Mare Nostrum (gebouw de Marepoort-Noord).
Het is fijn dat er aanmeldingen zijn. Wil je meedoen of kijken of het iets voor je is, je bent van harte welkom. Mee-luisteren, mee-praten, zo groeien we verder in ons geloof, door elkaar. Er is behoefte aan een dergelijke groep, wat we leren is niet vrijblijvend.

Lees meer...

Dagtocht

Op vrijdag 31 augustus wordt weer een dagtocht georganiseerd door de diaconie van de PGA.
We vertrekken om 10.30 uur vanaf de Trefpuntkerk, 10.45 uur vanaf de Vleugels en om 11.00 uur vanaf De Blije Mare. In de bus wordt koffie met koek geserveerd. In Hindelopen kunnen we genieten van een heerlijke lunch in de vorm van een Friese koffietafel.

Lees meer...

Gemeentereis ‘Waar gouden de portalen zijn’

In september gaan we op kerkenpad! Ja, op kathedralenreis. Een week lang zullen we de ontwikkeling van de Franse gotiek bestuderen door de mooiste kerken van Frankrijk van buiten en van binnen te bekijken.

Lees meer...

Aarde, onze zuster en onze moeder

15 september: Interactieve lezing en maaltijd
Milieuproblemen vormen een regelrechte bedreiging voor ons aller voortbestaan. Armoede is iets waar miljarden mensen onder lijden. Wonderlijk genoeg blijkt iemand die ruim 750 jaar geleden leefde, ons te kunnen inspireren tot een leven in liefde voor de aarde en de arme.

Lees meer...

Compassie

Interreligieuze en -levensbeschouwelijke dialoog
21 september. Sinds een aantal jaar bestaat in Alkmaar de drieboekengroep 3BG, waarin joden, christenen en moslims zich aan de hand van thema’s verdiepen in de boeken van hun tradities: Tenach, Nieuwe Testament en Koran. De groep is inmiddels aangevuld met mensen met een humanistische en een boeddhistische achtergrond en noemt zich nu 3BG+.

Lees meer...

Gospel Night in De Blije Mare

Vrijdag 21 september organiseren de Open Hof, Evangelische Broedergemeente en de Protestantse Gemeente te Alkmaar voor de vierde keer een Gospel Night. Deze avond treden op: The Young Spirit Singers uit Dirkshorn en de Orleana jazzband. Beide hebben in de gospelmuziek hun sporen ruimschoots verdiend. Het belooft een avond te worden die je niet gauw zult vergeten. De toegang is gratis.

Lees meer...

Olde Mare café

26 september: Een levenseinde als Abraham.
Als we konden kiezen, zouden we een levenseinde willen als Abraham: ‘En Abraham stierf, oud en van het leven verzadigd’. Maar in hoeverre kunnen we en mogen we van onszelf kiezen als het het einde van ons leven betreft? De maatschappelijke discussie rond het levenseinde en de euthanasiewet laait in de media en politiek telkens weer op. En dan gaat het vaak over de ruimte die de wet al dan niet zou bieden. Maar hoeveel ruimte geven we ons zelf als het ons eigen leven betreft?

Lees meer...

Film: Être et Avoir

Op 4 oktober. Een met veel liefde gemaakte, ontroerende succesdocumentaire over een van de vele honderden Franse dorpsschooltjes, waar alle leerlingen in één klas passen. In een klein dorpje in de Auvergne geeft Georges Lopez in zijn eentje les aan een klasje met dertien kinderen van vier tot twaalf jaar.

Lees meer...

Leerhuisavond over depressie

11 oktober. Depressie is een veel voorkomende aandoening die soms moeilijk bij jezelf te herkennen is. De omgeving merkt het vaak vlugger op. In deze leerhuisavond bespreken we het vóórkomen, de symptomen, de behandelingsmogelijkheden inclusief het gelovig perspectief.

Lees meer...

Verhalen over de kindertijd en jeugd van Jezus

Vannaf 17 oktober. In de ons bekende evangeliën krijgen we weinig zicht op de kindertijd en jeugd van Jezus. Een enkele episode wordt slechts genoemd. Bijvoorbeeld hoe de twaalfjarige Jezus in de tempel de Schriftgeleerden overtrof met zijn kennis en wijsheid. Al zeer vroeg in de tijd (vanaf de tweede eeuw) werden deze lacunes in het levensverhaal over Jezus opgevuld.

Lees meer...

The Parenting Course

vanaf 23 oktober. Heb jij kinderen? Dan weet je dat, hoe leuk ook, er best wat uitdagingen komen kijken bij de opvoeding. Geen enkele opvoeding is perfect (zouden we wel willen!), maar met praktische tools kan je vaak al een stuk verder komen. De Parenting Course is een opvoedcursus voor ouders van 0 tot 10-jarigen.

Lees meer...

Stilstaan op woensdag

Vanaf 7 november starten we weer wekelijks met ‘Stilstaan op woensdag’. We laten ons inspireren door een bijbeltekst, een lied en/of een gebed. Een halfuur om stil te worden, tot rust te komen, ruimte te maken in jezelf voor God. Nieuwe moed en kracht opdoen, je gedragen weten. Om daarna weer op te staan en verder te gaan. Iedereen is van harte welkom!

Lees meer...

Olde Mare café

7 november: Islamitische gebruiken.
Er zal uitleg gegeven worden over de diverse kleding, die gedragen wordt bij: huwelijk, uitvaarten, feesten, enz.
Interessant om hier wat meer over te weten. Het betreft hier de Hindoestaanse cultuur en de Surinaamse moslimcultuur.
Asha, Bianca en Esther zullen u de diverse stijlen laten zien.

Lees meer...

Het Zonnelied van Franciscus van Assisi

franciscus spreektZingen en bezinnen
Op 9 november. Het Zonnelied of Lofzang van de Schepselen is de meest bekende tekst van Franciscus van Assisi. Hij schreef het lied ongeveer twee jaar voor zijn dood in 1226. De oorspronkelijke melodie is helaas verloren gegaan, maar juist dat heeft velen geïnspireerd om zelf de muziek te schrijven. Het Zonnelied is een schatkamer om de spiritualiteit van Franciscus op het spoor te komen.

Lees meer...

Het geloof van Leonard Cohen

Over de religieuze inspiratie van Leonard Cohen
14 november. ‘Halleluja’, ‘Suzanne’, ‘So long Marianne’, de teksten van de in 2016 overleden zanger en dichter Leonard Cohen gaan over de grote thema’s van het leven: liefde en dood. Maar opvallend genoeg gaan ze ook vaak over religie. De van oorsprong joodse zanger verweeft in veel van zijn teksten bijbelse motieven.

Lees meer...

Film: Fill the Void

Op 22 november. Shira - de jongste dochter in een streng orthodox joods gezin - kijkt enorm uit naar haar bruiloft. Op het moment dat haar droom bijna wordt verwezenlijkt, slaat het noodlot toe. Haar oudere zus Esther sterft tijdens de geboorte van haar zoon en Shira's huwelijk wordt uitgesteld.

Lees meer...

Kerstwandeling 2018

Dwars door alle duisternis, gaat een spoor van licht...
Vrijdag 14 december gaat de negende kerstwandeling van start. De wandeling gaat langs diverse locaties. Dit jaar met vele nieuwe elementen Deelname: gratis. Voor iedereen is er koffie, thee en chocolademelk.

Lees meer...

Kerstzangdienst

grote kerk Alkmaar holland)
in de Grote Kerk te Alkmaar
  • Datum en tijd: woensdag 19 december 19.00 uur.

Kerstzangdienst in De Terp

Op 23 december. Met medewerking van Adinde Broersen, Stefan Broersen, Peter Swier, Rens Boerke, Inge de Bree en Anita Boekelaar.

  • Voorganger: ds. Ferdinand van Melle.
  • Datum en tijd: zondag 23 december, 21.00 uur
  • Locatie: De Terp, Kerklaan 4, Oudorp
  • Inlichtingen: Anita Boekelaar. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Leeskring Oudorp

Elke twee maanden een boek lezen en daar samen over nadenken en spreken? Dat kan in de Wijkplaats in Oudorp. Bij toerbeurt leidt één van de deelnemers de avond in. De ervaring is dat de bij elkaar gevoegde indrukken een boek rijker maken. En dat schept een onderlinge band. Op dit moment zijn er 12 deelnemers.

Lees meer...

Binnenkort...

 
 23 aug 2018  10:00 uur:
Zomerschool - mystieke teksten
 
 27 aug 2018  10:00 uur:
Zomerschool - mystieke teksten
 
 29 aug 2018  19:30 uur:
Zingen in de Zomer
 
 30 aug 2018  10:00 uur:
Zomerschool - mystieke teksten
 
 30 aug 2018  19:45 uur:
Bijbelstudiegroep
 
 31 aug 2018  10:30 uur:
Dagtocht
 
 05 sept 2018  14:00 uur:
Inloopmiddag Westerhout
 
 15 sept 2018  14:30 uur:
Aarde, onze zuster en onze moeder
 
 16 sept 2018  15:00 uur:
Inloopmiddag De Wijkplaats
 
 21 sept 2018  15:15 uur:
Compassie. Interreligieuze en -levensbeschouwelijke dialoog
 
 21 sept 2018  19:30 uur:
Gospel Night in De Blije Mare
 
 26 sept 2018  14:00 uur:
Een levenseinde als Abraham.
 
 27 sept 2018
Maandelijkse zenmeditatiebijeenkomsten
 
 01 okt 2018  10:00 uur:
Oefencirkel verbindende communicatie
 
 04 okt 2018  18:30 uur:
Film: Être et Avoir
 
 04 okt 2018  19:30 uur:
Basiscursus zenmeditatie
 
 06 okt 2018  10:00 uur:
Basistraining verbindende communicatie
 
 10 okt 2018  14:00 uur:
Inloopmiddag Westerhout
 
 11 okt 2018  20:00 uur:
Leerhuisavond over depressie
 
 17 okt 2018  20:00 uur:
Verhalen over de kindertijd en jeugd van Jezus
 
 23 okt 2018  19:30 uur:
The Parenting Course
 
 31 okt 2018  20:00 uur:
Verhalen over de kindertijd en jeugd van Jezus
 
 07 nov 2018  14:00 uur:
Islamitische gebruiken
 
 07 nov 2018  19:30 uur:
Stilstaan op woensdag
 
 09 nov 2018  14:00 uur:
Het Zonnelied van Franciscus van Assisi
 
 14 nov 2018  08:00 uur:
Het geloof van Leonard Cohen
 
 14 nov 2018  14:00 uur:
Inloopmiddag Westerhout
 
 14 nov 2018  19:30 uur:
Stilstaan op woensdag
 
 21 nov 2018  19:30 uur:
Stilstaan op woensdag
 
 21 nov 2018  20:00 uur:
Verhalen over de kindertijd en jeugd van Jezus
 
 22 nov 2018  18:30 uur:
Film: Fill the void
 
 26 nov 2018
Bespreking begrotingen
 
 28 nov 2018  19:30 uur:
Stilstaan op woensdag
 
 28 nov 2018  20:00 uur:
Verhalen over de kindertijd en jeugd van Jezus