folder

De Protestantse Gemeente Alkmaar organiseert diverse activiteiten. Taakgroep Vorming en Toerusting geeft tweemaal per jaar een folder uit met het activiteitenprogramma. Het programma omvat cursussen, kringen, films en andere activieiten zoals gezamenlijk museumbezoek. De folder wordt bij de gemeenteleden thuisbezorgd en er zijn exemplaren in de kerkgebouwen beschikbaar. Klik hier om de folder te downloaden.

Kringen

Op deze pagina vindt vaste kringen, gespreksgroepen, open kerk.
Het jaarlijks wisselende aanbod van activiteiten vindt u op de pagina activiteiten.
In de rechterkolom ziet u activiteiten in en rond Alkmaar die door anderen worden georganiseerd.

Leeskring Oudorp

De ervaring leert dat de bij elkaar gevoegde indrukken een boek rijker maken en ons als lezers ook. En het schept een onderlinge (vertrouwens)band. Op het moment telt de leeskring 12 leden.

• Gespreksleider: ds. Ferdinand van Melle, theoloog en publicist
  • Locatie: De Wijkplaats, Herenweg 14, Oudorp

Image by Nino Carè from Pixabay

Leeskring Oudorp.

Elke twee maanden op een doordeweekse middag van 15.00 uur – 17.00 uur een boek bespreken en daar samen over nadenken en de verschillende leeservaringen uitwisselen. Dat doen we al jaren in De Wijkplaats in Oudorp. Bij toerbeurt leidt één van de deelnemers de bespreking in. De ervaring leert dat de bij elkaar gevoegde indrukken een boek rijker maken en ons als lezers ook. En het schept een onderlinge (vertrouwens)band. Op het moment telt de leeskring 11 leden. Nieuwe leden zijn welkom. U kunt zich opgeven bij Christien Noordegraaf

Gespreksleider:  ds. Ferdinand van Melle, theoloog en publicist
Locatie: De Wijkplaats, Herenweg 14, Oudorp

Stiltekring

Iedere derde dinsdag van de maand komen we bij elkaar om met elkaar, na een korte inleiding, twee keer een minuut of 20 stil te zijn. Stil zijn is geen doel op zich. Het is een middel om ‘ruis van de lijn’ te halen, zodat er ruimte ontstaat voor ons eigen moment met God.
Bereid zijn om stil te worden, te blijven bij wat er is en je te richten op de ruimte van de Eeuwige. We mediteren samen, gezeten in een kring, na een korte inleiding, en ook meditatief wandelend in de kerkzaal. Daarna drinken we een kop thee en wisselen we ervaringen uit.
Een deelnemer omschreef het een keer zo mooi: 'Het is bijzonder te merken dat je zonder met elkaar te spreken, toch een gedeelde bron kunt ervaren.' U bent van harte welkom om mee te doen. Ervaring met meditatie is geen vereiste.

• Leiding: Axel Bolderheij
  • Data en tijd: iedere derde dinsdag van de maand, 14.30 – 16.00 uur vanaf 16 februari
  • Locatie: Vrijheidskerk, Hobbemalaan 2a, Alkmaar
  • Opgave: Axel Bolderheij, tel. 06 23 88 01 80.

Image by _Alicja_ from Pixabay

Bijbelgroep Zuid

In oktober begint, op elke tweede donderdag van de maand, de bijbelgroep weer in de Pius X-kerk. Vorig seizoen gingen we op zoek naar verhalen over mensen die 'Gods stem horen' of heel nabije ervaringen met God hebben. Dit jaar gaan we verder met het boek Filippenzen.
Wilt u mee komen lezen? Van harte welkom! We hebben nog plek! Uw eigen Bijbel graag meenemen. Dit jaar starten we in oktober.

Image by Free-Photos from Pixabay

Bijbelstudiegroep Noord

Wegens de corona viel de start ervan in duigen en wij willen graag opnieuw een poging wagen.
Het is op donderdagavond, te beginnen om 19:30 u. We hadden al met elkaar gekozen voor het studieboekje over Daniël, Profeet voor vriend en vijand.
De opkomst was gering en we zouden er graag nog wat meer belangstelling voor hebben.
Wij komen bij elkaar bij mij thuis, Bonairestraat 7, Alkmaar Noord, t.o. Mare Nostrum, het gebouw de Marepoort Noord.

Image by Free-Photos from Pixabay

Bijbelkring ELG

Deze groep bespreekt met elkaar de teksten die in het Evangelisch-Luthers Dagboek aangegeven staan, voorafgaand aan de zondag na de bijeenkomst van de groep. De groep wil samen naar de bijbelteksten luisteren en wisselt gedachten hierover uit. Door juist de verschillende opvattingen naast elkaar te leggen, ontstaat er steeds iets nieuws. Er is geen voorkennis nodig. Respect voor de bijbeltekst en voor elkaar is genoeg. Als dit u aanspreekt, bent u van harte welkom.
De bijeenkomsten vinden maandelijks plaats op het adres Oudegracht 43 van 20.00 uur tot uiterlijk 22.00 uur. Telefonische inlichtingen bij Raphaël Schulte, tel. 072 515 96 78.
NB. Zo lang de coronabeperkingen gelden komt de bijbelgroep per videobellen bij elkaar. Iedereen met een smartphone, tablet, laptop of computer met microfoon en camera kan meedoen.

Image by congerdesign from Pixabay

We bespreken de teksten zoals in het Evangelisch-Luthers Dagboek aangegeven en die op de zondag na de bijeenkomst van de groep in de dienst gelezen zullen worden. De groep wil samen naar de Bijbelteksten luisteren en wisselt gedachten hierover uit. Door juist de verschillende opvattingen naast elkaar te leggen, ontstaat er steeds iets nieuws. Er is geen voorkennis nodig. Respect voor de Bijbeltekst en voor elkaar is genoeg. Als dit u aanspreekt, bent u van harte welkom.
De bijeenkomsten vinden maandelijks plaats op het adres Oudegracht 43 van 20.00 uur tot uiterlijk 22.00 uur. Telefonische inlichtingen bij Raphaël Schulte, tel. 072 51 59 678.

Meer...