folder

De Protestantse Gemeente Alkmaar organiseert diverse activiteiten. Taakgroep Vorming en Toerusting geeft tweemaal per jaar een folder uit met het activiteitenprogramma. Het programma omvat cursussen, kringen, films en andere activieiten zoals gezamenlijk museumbezoek. De folder wordt bij de gemeenteleden thuisbezorgd en er zijn exemplaren in de kerkgebouwen beschikbaar. Klik hier om de folder te downloaden.

Kringen

Op deze pagina vindt vaste kringen, gespreksgroepen, open kerk.
Het jaarlijks wisselende aanbod van activiteiten vindt u op de pagina activiteiten.
In de rechterkolom ziet u activiteiten in en rond Alkmaar die door anderen worden georganiseerd.

Stilstaan op woensdag

Stil worden, tot rust komen, ruimte maken in jezelf voor God.
Deze woorden vormen de kern van het halfuur Stilstaan op woensdag, zoals we dat de afgelopen jaren met elkaar beleefden. Daarbij laten we ons inspireren door een bijbeltekst, muziek, een schilderij. Graag willen we daarmee doorgaan. Juist in deze tijd, waar zoveel onzeker is, is het hoopvol te zoeken naar manieren om elkaar te bemoedigen. In verband met de coronacrisis kiezen we de komende tijd voor een andere vorm. We zijn van plan vanaf half oktober elke woensdag een korte video (ongeveer een kwartier) op de faceboekpagina van PGA-Alkmaar Noord te zetten. Graag nodigen we u uit dit met ons mee te beleven.

Namens de voorbereidingsgroep, Marijke Geerse

Image by Andreas Lischka from Pixabay

Stiltekring

Iedere derde dinsdag van de maand komen we bij elkaar om met elkaar, na een korte inleiding, twee keer een minuut of 20 stil te zijn. Stil zijn is geen doel op zich. Het is een middel om ‘ruis van de lijn’ te halen, zodat er ruimte ontstaat voor ons eigen moment met God.
Bereid zijn om stil te worden, te blijven bij wat er is en je te richten op de ruimte van de Eeuwige. We mediteren samen, gezeten in een kring, na een korte inleiding, en ook meditatief wandelend in de kerkzaal. Daarna drinken we een kop thee en wisselen we ervaringen uit.
Een deelnemer omschreef het een keer zo mooi: 'Het is bijzonder te merken dat je zonder met elkaar te spreken, toch een gedeelde bron kunt ervaren.' U bent van harte welkom om mee te doen. Ervaring met meditatie is geen vereiste.

• Leiding: Axel Bolderheij
  • Data en tijd: iedere derde dinsdag van de maand, 14.30 – 16.00 uur vanaf 15 september
  • Locatie: Vrijheidskerk, Hobbemalaan 2a, Alkmaar
  • Opgave: Axel Bolderheij, tel. 06 23 88 01 80.

Image by _Alicja_ from Pixabay

Bijbelgroep Zuid

In oktober begint, op elke tweede donderdag van de maand, de bijbelgroep weer in de Pius X-kerk. Vorig seizoen gingen we op zoek naar verhalen over mensen die 'Gods stem horen' of heel nabije ervaringen met God hebben. Dit jaar gaan we verder met het boek Filippenzen.
Wilt u mee komen lezen? Van harte welkom! We hebben nog plek! Uw eigen Bijbel graag meenemen. Dit jaar starten we in oktober.

Image by Free-Photos from Pixabay

Bijbelstudiegroep Noord

De bijbelstudiegroep Alkmaar Noord komt regelmatig bij elkaar. Samen de Bijbel lezen, ons verdiepen in de achtergronden en vragen proberen te beantwoorden die gesteld worden. Een open oog en oor, voor elkaar en voor de wereld waarin wij leven. Zijn we het ermee eens? Soms ook niet en ook dat mag. Dieper ingaan op levensvragen.
Belangrijk is ook dat we op die manier meer contact krijgen met elkaar.
Wil je meedoen? Dat kan, want we hebben nog ruimte voor maximaal twee nieuwe leden. Je kunt contact opnemen met Anna Hulst, Bonairestraat 7, 1825 PX Alkmaar, tel. 072 56 15 389 of via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Image by Free-Photos from Pixabay

Bijbelkring ELG

Deze groep bespreekt met elkaar de teksten die in het Evangelisch-Luthers Dagboek aangegeven staan, voorafgaand aan de zondag na de bijeenkomst van de groep. De groep wil samen naar de bijbelteksten luisteren en wisselt gedachten hierover uit. Door juist de verschillende opvattingen naast elkaar te leggen, ontstaat er steeds iets nieuws. Er is geen voorkennis nodig. Respect voor de bijbeltekst en voor elkaar is genoeg. Als dit u aanspreekt, bent u van harte welkom.
De bijeenkomsten vinden maandelijks plaats op het adres Oudegracht 43 van 20.00 uur tot uiterlijk 22.00 uur. Telefonische inlichtingen bij Raphaël Schulte, tel. 072 51 59 678.
NB. Zo lang de coronabeperkingen gelden komt de bijbelgroep per videobellen bij elkaar. Iedereen met een smartphone, tablet, laptop of computer met microfoon en camera kan meedoen.

Image by congerdesign from Pixabay

We bespreken de teksten zoals in het Evangelisch-Luthers Dagboek aangegeven en die op de zondag na de bijeenkomst van de groep in de dienst gelezen zullen worden. De groep wil samen naar de Bijbelteksten luisteren en wisselt gedachten hierover uit. Door juist de verschillende opvattingen naast elkaar te leggen, ontstaat er steeds iets nieuws. Er is geen voorkennis nodig. Respect voor de Bijbeltekst en voor elkaar is genoeg. Als dit u aanspreekt, bent u van harte welkom.

Meer...