Begin 2023 werd in de Wijkkerkenraad het idee geopperd om een buurtkastje bij de Vrijheidskerk te plaatsen. Het doel van dat kastje is tweeledig: elkaar helpen én voedselverspilling tegengaan. Het principe is simpel: ”Geef wat je kunt missen en pak wat je nodig hebt”. In het kastje staan houdbare levensmiddelen en hygiëneproducten. Het project is laagdrempelig, iedereen die moeite heeft om rond te komen kan er producten uithalen. Mensen schamen zich vaak voor financiële problemen. Bij het buurtkastje hoef je niets uit te leggen als je er wat uithaalt, het is anoniem. Het is ook gemakkelijk voor degenen die bij willen dragen: je loopt naar het kastje en zet er producten in die je overhebt of wilt schenken.
De Wijkkerkenraad omarmde het idee en we gingen aan de slag. Caroline vond op Marktplaats een geschikt kastje, Tjeerd knapte het mooi op en Edwin timmerde er een ombouw omheen waardoor het waterdicht werd. Het kastje werd onder het raam van het Kerkelijk bureau gezet en Caroline plantte er een vlinderstruik naast. Scholen in de buurt werden attent gemaakt op het bestaan van het kastje en het werd op Facebook gemeld. Ook werd het buurtkastje opgenomen op de buurtkastjeskaart (www.buurtkastjeskaart.nl) waarop alle buurtkastjes in Nederland staan vermeld. Op 26 maart 2023 vulden de kinderen het kastje met producten die gemeenteleden in de weken daarvoor hadden meegenomen naar de kerk.
En toen?
Het duurde een paar maanden voordat het buurtkastje werd ontdekt maar sindsdien wordt er goed gebruik van gemaakt. Er worden vaak artikelen uitgehaald. Het is natuurlijk niet bekend wie dat doen maar we vertrouwen erop dat het mensen zijn die het echt nodig hebben. Heel belangrijk is dat er ook regelmatig spullen in worden gezet. Wie dat doen is ook niet (altijd) bekend maar het vermoeden bestaat dat naast gemeenteleden ook buurtbewoners artikelen brengen. Er heeft van alles ingestaan en niet alleen levensmiddelen en hygiëneproducten. Wat te denken van een blik verf, een zaklamp, cartridges, armbandjes? Maar ook die dingen worden meegenomen. Het toppunt (of dieptepunt?) waren pillen tegen overgangsklachten en condooms die ver over de houdbaarheidsdatum heen waren. Die zaken zijn natuurlijk verwijderd voordat ze meegenomen konden worden. Het gebeurde ook dat iemand klaarblijkelijk de voorraadkast had opgeruimd en het buurtkastje zo volstouwde met allerlei zaken, soms niet meer bruikbaar, dat er niets meer bij kon. Die spullen zijn gesorteerd en stukje bij beetje weer in het kastje teruggezet.
Het is duidelijk dat het kastje goed in de gaten moet worden gehouden. Ria kijkt minimaal één keer per week of en welke spullen erin staan. We proberen te voorkomen dat het kastje leeg staat. Er is een lijst met basisproducten opgesteld die regelmatig, op kosten van de Diaconie, in het kastje worden gezet. Zo wordt het in feite een diaconaal project.
En nu?
Het blijkt dat het werkt en we gaan door op de ingeslagen weg. We doen een beroep op u om ons te helpen met het vullen van het kastje met houdbare levensmiddelen (rijst/pasta, koffie/thee, groente- en fruitconserven, zoet beleg, enz.) en hygiëneproducten (deodorant, tandpasta, maandverband enz.). U kunt de artikelen zelf in het kastje zetten of inleveren bij Caroline en Ria.
Ria de Rijke