De afgelopen tijd leek het wel alsof we van het ene bijzondere moment in het andere gingen. Normaal gesproken is het na de kersttijd een rustige tijd, totdat de veertigdagentijd beginnen. Maar onder ons was het nodige te beleven:
• De interactieve viering met de preek van de leek door de burgemeester. Een volle kerk en een mooie, passende preek, waar voor ieder ook iets uit te halen was. Het paste allemaal mooi bij elkaar.
• De start van het programma Vorming en Toerusting. Voor mij de eerste keer dat ik iets hiervan verzorgde. We hadden een uitgebreid programma. Dat is aan de ene kant mooi, zeker omdat er in de vacante tijd minder aanbod was, maar heeft ook het gevaar dat er dan weinig deelname zou kunnen zijn per onderdeel.
Ik was blij dat er zowel in de middaggroep als in de avondgroep toch acht deelnemers waren om ons samen te buigen over de teksten van Genesis 1, 2 en 3. Het waren inspirerende bijeenkomsten.
• Ons bezoek aan het kerkasiel in Kampen, samen met Noord. Elders in het blad vindt u een impressie daarvan, met wat foto’s om ook een beetje van de sfeer te proeven. Het was heel bijzonder om deel te mogen uitmaken van deze beweging, die groots uitpakt. Uit het hele land komen voorgangers, muzikanten en vrijwilligers om de kerkdienst door te laten gaan. We hopen verschil te maken met elkaar voor alle kinderen, die geworteld zijn in Nederland en dreigen te worden uitgezet. Helaas kwam thuis het bericht dat een klasgenootje van één van de kinderen Babayants op deze dag was opgepakt en vastgezet in het detentiecentrum Zeist om te worden uitgezet. Een slag in het gezicht van de mensen van het kerkasiel. Ook deze kinderen waren al ruim acht jaar in Nederland. Een verzuchting van hen: moeten dan al die driehonderd kinderen worden opgenomen in een kerkasiel, voordat er iets gaat gebeuren voor hen?
We gaan nu langzaam naar de veertigdagentijd, ons voorbereiden op het feest van Pasen. Dat kan niet zonder stil te staan bij onrecht in de wereld. Juist in de tijd voor Pasen staan we hierbij stil: onrecht elders en onrecht binnen ons eigen wereldje. Wat doen wij er aan?
Op 5 maart starten we de veertigdagentijd met een vesper en een sobere maaltijd. Ik zal dan ook een askruisje geven, aan mensen die dat op prijs stellen. Een eeuwenoud ritueel met een rijke symboliek. U leest daar tegen die tijd wel meer over. Als u naar de vesper komt, staat het u vrij om al dan niet een askruisje te ontvangen. U kunt ook deelnemen zonder een askruisje te krijgen.
Op de tweede zondag in de veertigdagentijd gaan Cor Baljeu en ik voor het eerst aan kanselruil doen. Ik ga naar De Blije Mare en Cor Baljeu komt in de Vrijheidskerk. We moeten elkaar toch langzaam aan beter leren kennen, want we doen veel dingen samen. Ik wens jullie samen alvast een goede viering toe.
Op 15 maart is er een beleidsdag voor beide wijkkerkenraden, Noord en Zuid, om na te denken over de toekomst van onze kerk. Elders leest u daar een stukje van Joan Maljaars over.
Hartelijke groet vanuit de pastorie aan de Willem Kalfstraat, waar vandaag eindelijk de zon weer eens schijnt. Op naar het voorjaar!
Joke Zuidema