Herfst. Voor de weerkundigen begint de herfst op 1 september. De astronomische herfst begint zo rond 23 september. Dan staat de zon precies boven de evenaar waardoor dag en nacht overal op aarde even lang duren. Daarom begint de herfst meestal op 22 of 23 september. Het weer trekt zich doorgaans niets aan van deze data en tot laat in de herfst kan het nog prachtig nazomerweer zijn. En dat lijkt ook nu weer het geval. Terwijl we in de achter ons liggende zomer nauwelijks hebben hoeven sproeien, moesten in de afgelopen weken al twee keer de pompjes in de vijver aangezet worden omdat de tuin o zo droog was. Door de vele regen in de afgelopen zomer, vierden de slakken dit jaar menig feestje en meerdere mooie planten werden slachtoffer van hun vraatzucht.

grauwevliegenvangerZo ook de dahlia’s. Ze hadden één van de blikvangers in de herfstperiode moeten worden, maar al na twee dagen in de volle grond waren ze volledig kaal gevreten. Ja, tuinieren kent ook vaak frustraties! We hebben nu het voornemen om volgend voorjaar op een biologisch natuurlijke manier de (naakt)slakken te gaan bestrijden, namelijk met zogenaamde nematoden, of wel aaltjes. Hopelijk dan minder kaalgevreten planten in de tuin.

De herfst is ook de tijd dat de tuin steeds meer in ‘de ruststand’ gaat, maar dit geldt niet voor de mensen van de tuingroep. Er is veel werk aan de winkel, want in de strook groen langs de vijver zijn verschillende bomen doodgegaan en na overleg met de gemeente Alkmaar hebben we toestemming om deze bomen ‘op te ruimen’. Het vrijgekomen hout zal dan gebruikt worden voor uitbreiding van de houtril. Die houtril is een waar lustoord voor vogels en vlinders, libellen, bijen, hommels, egels en kleine kriebelbeestjes vinden er een mooie schuilplaats voor de wintermaanden. Zo is de kringloop weer rond.

Op 6 of 7 oktober gaan we starten met de renovatie van het binnenplein en tegen de tijd dat deze Samen Verder bij u door de brievenbus glijdt, zijn we, denk ik, al een heel eind met de herinrichting.

spinamberboomHerfst betekent ook spinnentijd en dat is duidelijk te zien in de tuin, her en der hangen van die kunstig gevlochten spinnenwebben, met daarin meestal een kruisspin of ook wel tuinspin genoemd. Wie niet bang is voor spinnen moet zo’n prachtig dier maar eens van dichtbij bekijken (en anders deze bladzijde maar snel verder lezen ...). Vooral vogels zijn hun natuurlijke vijand en die zijn er genoeg in de tuin. Vorige week nog zagen we een hele familie staartmeesjes. Het zijn van die schattige wit/roze bolletjes met een hele lange staart die in bomen en struikgewas druk ‘kwebbelend’ elkaar op de lekkerste insecten en besjes attenderen. Ook zagen we tot onze verrassing een grauwe vliegenvanger. Een vogel die in het voorjaar helemaal uit Afrika komt vliegen en nu waarschijnlijk alweer op de terugreis is. Waar we heel blij om zijn, is dat we in de afgelopen weken een paar maal weer een ijsvogel hebben gehoord bij de vijver. Wie weet horen of zien we ze weer vaker bij de tuin.

De tuin blijft ook in het najaar nog steeds mensen trekken die even een rondje lopen, lekker even genieten van een herfstzonnetje op één van de bankjes of gebruik maken van het labyrint.
Nog even en dan zullen de bladeren van de amberboom weer naar dat mooie geel, oranje en donkerrood verkleuren. Vorig jaar gaf dat een prachtig stilleven in het doopvont in de tuin.
Laat die herfst maar komen!

Ditta Voetberg

Pay off Protestantse Kerk 2019 RGB links