esdoornblad

Winterrust en winterslaap of toch niet...
Vlak voor de kerst leek het dan toch écht te gaan winteren en daalden de temperaturen onder nul.
De tuin ging definitief in winterrust en hier en daar kon zelfs geschaatst worden. Ook de egels leken definitief in slaap te zijn: het bleef stil bij het voederstation. Tot vlak voor oud en nieuw toen de temperaturen ineens weer opliepen tot 14 graden boven nul, een ongekend warm einde van 2022. Dat vonden de egels blijkbaar ook, want op oudejaarsdag inspecteerden we voor de zekerheid nog even het voer en zagen dat er behoorlijk van gegeten was.

Dus toch maar weer de camera gezet en ja hoor, er was duidelijk een egeltje die al weer op stap was en zich tegoed deed aan de brokjes. Het bleek ook nog eens een heel net opgevoed egeltje te zijn dat keurig at en dronk en géén bende achterliet in het voederstation, want oh wat zijn het soms een smeerkezen die egels.

ligusterbesaronskelkAchter in de tuin vallen de mooie bladeren van de aronskelk (Arum Italicum) op. Een groenblijvende bodembedekker. Wat ook opvalt zijn de mooie donker blauwe bessen van de liguster. Een mooie wintervoorraad voedsel voor vogels die van bessen houden.

Door omstandigheden lopen we een beetje achter met de werkzaamheden in de tuin, maar ook dat hoort er bij: soms lukt het even niet en moet je noodgedwongen rust nemen, terwijl je handen jeuken en het hoofd vol zit met plannen. Helemaal stil gezeten hebben we ook niet, want we volgden thuis een online cursus tuinieren met o.a. een interessante les over het snoeien van bomen. We hebben onze kennis dus weer verrijkt en kregen goede tips.

De folders van de Open Tuinendagen in 2023 van de Groene Route waren dit jaar al heel vroeg klaar en konden we voor de kerst ophalen. Het is weer een vrolijke kleurrijke folder geworden en die vrolijke kleuren doen ons verlangen naar het voorjaar!

Binnen de groep van deelnemers aan de Groene Route zijn heel wat veranderingen gaande: er zijn verschillende tuinen en ook kwekers gestopt met hun deelname. Dit jammer genoeg bijna allemaal vanwege gezondheidsredenen. Gelukkig zijn er ook weer nieuwe tuinen bijgekomen. Verder wordt er gewerkt aan een verdere samenwerking met de organisatie van ‘Top in de Kop’ een groep die met name in de Noordkop actief is met een Open Tuinenroute in combinatie met exposities van kunst. Het jaar 2023 wordt gebruikt om een en ander op elkaar af te stemmen, zodat de twee organisaties hopelijk in 2024 definitief kunnen samensmelten en elkaar kunnen versterken. Duurzaamheid en biologisch/ecologisch tuinieren blijven hoog in het vaandel staan

Pay off Protestantse Kerk 2019 RGB links