Begin oktober, tijdens de maandelijkse onderhoudsronde, zat de tuingroep even met elkaar in de tuin een bakkie te doen, toen een meneer de tuin in kwam lopen. Hij was verbaasd dat er zo veel mensen aanwezig waren. Meestal kwam hij in de tuin geen andere mensen tegen. Dat verbaasde ons dan weer. Hij kreeg ook een kopje koffie en vertelde dat hij voorheen regelmatig samen met zijn vrouw de Vredestuin bezocht. Zijn vrouw was enige tijd geleden overleden en nu kwam hij dus alleen. Na zijn kopje koffie liep hij nog een rondje door de tuin en zat even op een bankje in het zonnetje. Zo zien we maar weer dat de tuin voor veel mensen een plek is die rust en troost brengt, die goeddoet.

Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat een groene omgeving stressverlagend werkt en dat het goed is voor zowel je fysieke als je mentale gezondheid. Ik hoef daar eerlijk gezegd geen wetenschappelijk bewijs voor te hebben. Van jongs af aan weet ik al dat buiten zijn, in een natuurlijke omgeving, mij goeddoet. Ook in de herfst, als alles wat minder groen wordt buiten, is het heerlijk om een rondje door de Vredestuin te wandelen. Er valt nog steeds van alles te zien en te ontdekken. Het is alsof alle warme zonnestralen, opgevangen door de planten in de zomermaanden, in de herfst naar buiten komen via het verkleuren van het blad en de bloemen. De varens verkleuren naar geel, de hortensbollen roesten en de kardinaalsmuts (Euonymus alatus), verkleurt naar felrood voordat het blad valt. Tussen al die warme kleuren komen het blauw van het loodkruid (Ceratostigma willmottianum) en het paars van de Salvia ‘Amistadt’ prachtig tot hun recht.

Tijdens mijn rondje op een zondagmiddag ontdekte ik ook nog genoeg bloeiende planten waarop voeding te vinden is voor allerlei insecten. De Eupatorium rugosum ‘Chocolate’ (een koninginnekruidsoort) heeft het hele groeiseizoen donkerroodbruin blad en bloeit uiteindelijk in oktober met witte schermen waar de solitaire bijen en verschillende soorten zweefvliegen komen foerageren. Ook de struik klimop die nu bloeit is een belangrijke voedingsbron voor bijen, wespen en zweefvliegen. In de winter vormen er aan deze klimop zwarte bessen die samen met de bessen van de ligusterstruiken zeer in trek zijn bij de merels en lijsters.

Het schijnt dat alleen het zien van foto’s van bloemen en planten al een positief effect heeft op de gezondheid. Dus voor eenieder die niet naar buiten kan en geen rondje door de tuin kan lopen, is hier een aantal foto’s van mijn ontdekkingen in de tuin. Geniet ervan, dat het jullie goed mag doen!

Met groene groet, Caroline Wiggelinkhuizen – ter Veen

borderEupatorium rugosumkardinaalsmutsklimoploodkruidmonnikskaproosSalvia Amistadtvaren

Pay off Protestantse Kerk 2019 RGB links